Мр Данијел Игрец: НЕ ПОТПИСУЈТЕ никакве „правно обавезујуће споразуме“ између Србије и ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО!

За непуна два месеца завршиће се „унутрашњи дијалог“ у Србији и државни врх изаћи ће у јавност са предлогом решења за Косово и Метохију.

мр данијел игрец

Према најавама из врха власти идеја водиља тог предлога биће потреба да Србија што пре „размрси косовски Гордијев чвор“ и отвори врата боље будућности, у којој више неће бити ратова.

Још је неизвесно у којој мери ће то решење бити резултат подилажења захтевима Брисела и Вашингтона за што хитнијим потписивањем „правно обавезујућег споразума“ између Србије и тзв. Косова. Међутим, из седишта ЕУ већ је стигао сигнал да би тај споразум могао да поприми облик „међународног споразума између ЕУ и Хонгконга“.

Ако се зна да се тим споразумом дефинишу билатерална царинска, трговинска и монетарна питања између ЕУ на једној и Хонгконга као аутономне регије Кине на другој страни и да је према својој природи у том домену тај споразум обавезујући међународни уговор постављају се два логична питања:

1. У ком својству ће тзв. Косово наступати у поменутом споразуму. Решења су два: или као аутономна регија Србије или као самостална држава. Са обзиром да би у случају да оно наступи у позицији аутономне српске регије дошло до тога да Србија заправо сама са собом закључује правно обавезујући споразум што је потпуни правни и политички бесмисао није тешко закључити да ће Брисел инсистирати да Приштина у том споразуму наступи у улози државног ентитета, одвојеног од Србије.

2. Ко је и на који начин овластио председника и Владу Србије да са сепаратистичким и непризнатим ентитетом преговара и регулише питања царинске, трговинске, културне, образовне и монетарне политике и то са циљем да ти преговори буду правно обавезујућег карактера?

Апелујем на државни врх да се ни случајно не упушта у нове непрoмишљене и авантуристичке одлуке по питању КиМ и да одбије сваки онај предложени споразум од стране ЕУ који у својој суштини подразумева формално одрицање од суверенитета и легализацију лажне косовске државе.

Будимо свесни: није политика инсистирања на очувању КиМ та која нас води у дестабилизацију Балкана, него је то политика нових и све бесмисленијих уступака великоалбанским сецесионистима.