Хоџа НАПУСТИО ЗАСЕДАЊЕ јер НИЈЕ БИЛО ПРЕВОДА НА СРПСКИ ЈЕЗИК

Адем Хоџа је једини представник горанске мањине у Скупштини Косова

адем хоџа

Посланик парламентарне групе Српска листа Адем Хоџа напустио је заседање косовске парламентарне комисије за европске интеграције.

Он је заседање напустио јер није обезбеђен превод на српски језик.

Како је пренео РТК 2, на састанку комисије, Шпејтим Булићи, председник владине комисије за утврђивање границе са Црном Гором, подноси извештај са новим налазима ове комисије.

Булићи је прошле недеље изјавио да је Комисија утврдила да је Косово тренутним споразумом о разграничењу са Црном Гором изгубило део своје територије.

Адем Хоџа је једини представник горанске мањине у Скупштини Косова.

Седница Савета безбедности УН посвећена Косову: У име Србије у Њујорку говори Дачић

адем хоџа
Фото: Танјуг

На седници ће бити разматран редовни тромесечни Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Привремене административне мисије УН на Косову (УНМИК), у периоду од 16. јула до 15. октобра године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић представљаће Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној Косову, која ће се сутра одржати у Њујорку.

На седници ће бити разматран редовни тромесечни Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Привремене административне мисије УН на Косову (УНМИК), у периоду од 16. јула до 15. октобра године.

Министар Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а у извештајном периоду, односно изнеће српску оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а, потврдило је Министарство спољних послова.

Извештај генералног секретара УН ће Савету безбедности представити његов специјални представник на Косову, Захир Танин.

У свом Извештају, који је раније објављен, Гутереш је поновио значај дијалога између Београда и Приштине, истичући важност спровођења договора који су постигнути још 2013. године.

Он је указао и на значај даљег напретка у нормализацији односа Београда и Приштине, за који је истакао да изискује чврсту посвећеност, признајући да је примена споразума потписаних 2013. често одлагана.

– Споразуми на високом нивоу, како стари тако и нови, имају смисла само ако имају подршку на широкој основи и акцију обеју страна – нагласио је Гутереш.

Први човек Уједињених нација је, у свом редовном тромесечном извештају амбасадорима Савета безбедности, такође, упозорио косовске лидере да се уздрже од запаљивих изјава у вези са почетком рада Специјалног суда који ће, под окриљем ЕУ, процесуирати злочине које су током рата починили припадници ОВК.

– Позивам косовске политичке лидере да покажу зрелост у изјавама о Специјалном суду, који представља кључни фактор у обезбеђивању правде за жртве прошлог рата – наводи се у новом извештају шефа УН, о којем ће расправљати Савет безбедности.

У новом Гутерешовом извештају, како је раније објављено, не помиње се иницијатива САД, Француске и Британије да се седнице најмоћнијег тела светске организације о Косову, са свака три месеца „прореде“ на две годишње, што снажно подржавају и представници власти у Приштини.

Таквом приступу противе се Србија и две сталне чланице Савета безбедности – Русија и Кина.

У Гутерешовом Извештају се закључује да приоритети Мисије УН остају унапређење безбедности, стабилности и поштовања људских права на Косову и у региону, те да УНМИК наставља своја конструктивна ангажовања са Приштином и Београдом, свим заједницама на Косову и регионалним и међународним актерима.

адем хоџа
Ицица Дачић и Захир Танин/Фото: Танјуг-МСП, Огњен Стевановић

У анексу овог документа наведен је и извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини о активностима ЕУЛЕКС-а на Косову од 16. јула до 15. октобра, у којем се истиче да косовске институције морају појачати напоре у решавању преосталих питања у области владавине права, укључујући политичко уплитање и корупцију.

Телеграф.рс/Танјуг