РЕПУБЛИКА СРПСКА И КОСОВО НИСУ ИСТО – Саопштење СНП Избор је наш из Бањалуке

Саопштење за јавност поводом изјава Изетбеговића да треба признати Косово и Чавића да на тај начин подржава сецесију Српске.

снп избор је наш

Покрет сматра изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово, врло опасном и дестабилизирајућом за регион, тим пре што она долази из БиХ која је државна заједница Федерације БиХ и Републике Српске.

Збуњују и изјаве српских политичара о сецесији Републике Српске, а поготово изјава бившег председника Републике Српске, Драгана Чавића, који је рекао „Онај који подржава сецесију Косова и Метохије у суседној држави Србији, даје пуну подршку сецесији РС у властитој држави БиХ“. На тај начин бивши председник у потпуности изједначава, са једне стране, друштвенополитичко уређење Србије и БиХ, а са друге стране, Косово и Републику Српску. Он тиме угрожава положај Републике Српске у БиХ, који је међународно признат Дејтонским споразумом. Косово и Метохија је јужна српска покрајина, а Албанци у Србији су национална мањина а на Косову и Метохији, јужној српској покрајини демографску већину су обезбедили на незаконит начин, тако што је у Брозово време преко 300.000 Албанаца из Албаније нелегално прешло на КиМ, а у истом периоду забрањен је био повратак Срба и Црногораца на тај простор.

Како је настала дејтонска БиХ, кад јој је била оснивачка скупштина, који јој је устав? Дејтонска БиХ је настала међународним уговором, којим је дефинисана као државна заједница Федерације БиХ (бошњачко-хрватски ентитет) и Републике Српске (српски ентитет), а устав јој је Анекс IV Дејтонског споразума. Из тих разлога не можемо говорити о сецесији, или народски отцепљењу Републике Српске, што је у правном смислу кажњиво, но можемо говорити о раздруживању Републике Српске и Федерације БиХ, односно издвајању Републике Српске из наметнуте БиХ. Наметнута нам је и кроз један процес преноса овлашћења са нивоа ентитета на ниво БиХ. Тиме је насилним путем јачала БиХ а слабила Република Српска.

Покрет и даље тврди да положај и статус Косова и Републике Српске нису исто. Идеја да се за независно Косово добије независна Република Српска, значило би за српски народ, језиком трговца, да дајемо наше за своје.

 

Председник покрета Дане Чанковић

Бања Лука, 14.11.2017.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.