ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПОГОДИО СВЕ ШТО ЈЕ ДО САД РЕКАО: свет је у раној фази НОВОГ СВЕТСКОГ РАТА, Русија и Кина ће…“

Америчко-немачки независни аутор, новинар и истраживач геостратешких економских питања Фредерик Вилијам Енгдал (71) објавио је најновију књигу “Изгубљени хегемон”.* Књига делује као језиво претсказање актуелних политичких догађања, крвавог таласа тероризма који сматра америчком “кухињом”, развијајући тезу о тајним везама Вашингтона и Исламске државе.

Вилијем Енгдал
Вилијем Енгдал/Фото: Youtube printscreen

Према његову мишљењу, ЦИА и Пентагон су створили и наоружали џихадисте како би их искористили као машине за убијање у борби за америчку превласт у свету, а док ми читамо шта би нам се даље могло догађати, он најављује да већ ради на следећем врућем наслову.

Контроверзан, смео и већ пословично критичан спрам глобалних политичких потеза, последњих година није штедео ни Балкан који је пропутовао и тврди да за ове просторе гаји личне симпатије.

Иако тешко покретан и у инвалидским колицима, ум му беспрекорно функционише, а поређење с пророцима евидентно му импонује.

Из свога дома у Франкфурту, где живи већ готово 30 година, дао нам је детаљну анализу пута куда овај свет иде: кроз тунел пун густог мрака, али са светлом наде на крају.

Како уопште гледате на данашњи свет?

– Морам, нажалост, рећи да смо у раној фази новог светског рата. То је стварност. Од нас, људске врсте, зависи шта ћемо учинити да то стање преокренемо у смеру изградње мира у свету. Постоји сићушна кабала, тајно повезано друштво, углавном у САД-у и Британији, али не само тамо, које је у страху од губитка своје хегемоније. Боји се настанка нове Европе која неће бити под надзором НАТО-а. Страхују од успона суверених, државотворних, снажних нација у целој Евроазији, од Русије, преко Кине до Индије, које су, како је 1997. у својој књизи „Велика шаховска табла“ упозорио Збигњев Бжежински, једини изазов који може довести у питање оно што он назива америчком надмоћи.

Како би тај успон зауставили, подстакли су низ разних сукоба чији је циљ милитаризација Блиског истока, од Египта преко Сирије до Либије – то је било тзв. Арапско пролеће. Како нису успели, уследио је покушај да трајно направе клин стварањем пропале државе, уз помоћ државног удара изведеног у Украјини у фебруару 2014. који је предводио Вашингтон, односно Викторија Нуланд, ЦИА и Пентагон. Појачавају војне провокације у Јужном кинеском мору како би покушали надзирати Кину, променом фокуса кроз такозвани Азијски пивот. Покушавају да подстакну тзв. обојене револуције против кључних земаља групе БРИКС, примера ради против председнице Дилме Русеве у Бразилу, где се појачано служе оптужбама државне нафтне компаније Петробрас за корупцију. А то је тек почетак пописа. Избегличка криза, која потреса стабилност на подручју ЕУ, њихово је дело. Они су створили ИС, као и Ал-Каиду у Сирији и Ираку. Свуда видимо ове „мале ратове“ који убрзано расту и онда постају све озбиљнији, што се све полако спаја у светску нестабилност – рат свих против свих, како конвенционалним тако и неконвенционалним средствима. У САД-у распирују насиље с расним предзнаком, попут догађаја у Фергусону или Балтимору, који онда међу становништвом распаљује расну хистерију. „Завади па владај“ јако је стара тактика.

Који је онда ваш могући сценарио будућности, како видите сутрашњицу?

– Нисам пророк, а то уствари није нико јер је свет сложен и непредвидив. Но, рекао бих да видим јарку светлост на крају врло мрачног тунела. Управо припремам нову књигу, а тема јој је како криза, САД и непромишљене санкције ЕУ против Русије, рат у Украјини, све то гура Русију да се озбиљно окрене према Истоку, Евроазији и Кини, посебно у стратешком смислу. На основу многобројних путовања у Кину и расправа последњих година, уверен сам да највиши врх Кине у потпуности разуме стварно стање САД-а као хегемона у паду и припрема, на типичан, кинески начин Сун Цуа, алтернативу доларском систему. Данас су Русија и Кина стратешки ближе него икада пре у историји, и то је будућност, не само Европе, укључујући и Балкан.

Колико ће потрајати тренутна француска криза? Видите ли ту неку паралелу с тероризмом 70-их година?

– Француска криза, без обзира на то ко ју је створио, очајнички је чин крајње очајних људи. У француским владиним круговима и естаблишменту има оних који напад 13. новембра желе да искористе како би створили трајну полицијску државу и оживели колонијалну Француску, у Сирији, на Леванту, у Либану и Африци. Срећом, изгледа да та фракција и њени савезници међу ратовањем опседнутим америчким неоконзервативним јастребовима попут Џона Меккејна у свом науму неће успети. Права је иронија што управо Русија, изгледа, успева спречити њихове планове да у Сирији ратује НАТО. Крајњи циљ је да та фракција уништи и подели Сирију у неком новом споразуму Сyкес-Пицот. То се не може упоређивати с тероризмом 70-их година. Тада није било исламског џихада нити су постојале терористичке групе размера какве данас имају ИС или Ал-Каида. Терор су тада биле насумичне отмице или бомбаши самоубице попут мале групе Абу Нидала.

Колико ће потрајати тренутна избегличка криза? Како ће се завршити?

– Имигрантска криза је трагична, у хуманитарном смислу. Организују је кругови који потезе вуку иза сцене, а служе се турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом како би је стално распаљивали. Они су пре четири године створили сиријски рат против легитимне владе Башара ал-Асада. Сиријски народ мора да одлучи треба ли он да остане на власти, а не НАТО. Уместо тога, ЦИА и друге обавештајне службе НАТО-а, укључујући Турску, Катар, а исто тако, барем донедавно, Саудијску Арабију, финансирају наоружање, регрутују младе плаћенике, психопате склоне терору које онда под утицајем дроге шаљу у Сирију како би убијали и уништили једну цивилизацију. Криза ће потрајати све док Немачка и друге земље чланице ЕУ поново не успоставе своје државне границе и уведу системску процедуру којом ће раздвајати стварне избеглице од рата од обичних економских миграната.

Осетите ли се каткад попут пророка јер сте у својим књигама предвидели неке стварне ситуације?

– Ха, ха. Па, понекад морам размислити о стварима које сам написао месецима, а у неким случајевима и годинама пре него што су се оствариле, било на политичком или економском плану. Радим напорно, и то већ готово 40 година, претпостављам да би се могло рећи како свом послу прилазим с посебном страшћу. Обдарен сам и нечим што сам зовем добром „мушком интуицијом“. Због тога често уочим ствари које су други превидели, посебно оне које намерно превиде средњострујашки, „мејнстрим“ медији у САД-у и ЕУ. Понекад ипак пожелим да се моја предвиђања, посебно кад су у питању ратови и друге непогоде, нису догодила.

Управо вам је изашла књига „Изгубљени хегемон“. Ако под „хегемоном“ подразумевамо „вођу“, што би значио тај наслов? Ко је изгубљени вођа?

– Хегемон су, наравно, Сједињене Државе или њихови олигарси попут Дејвида Рокефелера, Била Гејтса, Ђерђа Сороша, кабале Бушових и других добро познатих људи. Кругови или кабала која доминира америчком домаћом и међународном политиком после 1945, пре свих четворица браће Рокефеллер – Дејвид, Нелсон, Џон Д. и Лоренс, и њихов круг, од почетка 50-их година, открили су тајну организацију која је тада била активна у Минхену, а током рата је сарађивала с Хајнрихом Химлером и Трећим Рајхом у борби против Совјетског Савеза коришћењем муслиманског становништва СССР-а као свог средства. ЦИА је 50-их година узела те људе под своје, Исламско братство, организацију која је у ствари била тајни култ смрти, помало налик неким слободним зидарима, а потекла је из Египта 20-их година, под вођством Хасана ал-Бане. Мислим да еволуција веза између америчке обавештајне заједнице те све више америчког Министарства спољних послова и њихова претварања политичког ислама у оружје потиче од тога, посебно откако су ЦИА и пакистанска служба ИСИ створили авганистанске муџахедине. Осамдесетих је година ЦИА у Авганистану користила особу из Саудијске Арабије коју је контролисала по имену Осама Бин Ладен: после 1989. Бин Ладен и његови муџахедини су доведени у тадашњу Југославију, у Босну, како би ширили посебну врсту терора у склопу разарања Југославије које је организовао Вашингтон. ЦИА их је потом послала у Чеченију, у Русију, како би тамо ширили терор и изазивали хаос. Сад су њихови изданци запалили цели Блиски исток.

Користим израз „изгубљен“ јер као што сам рекао на почетку разговора, код кабале америчких и делимично британских олигарха, која стоји иза доларског система, сви ратови које њена војна индустрија и неоконзервативци изазивају не сведоче о моћи, него о страху да ту моћ губе, да им измакне контроли ‘један светски поредак’ како је то назвао Џорџ В. Буш 1991. године. Као што је Британцима добро познато, док пропадају, царства очајнички покушавају да одрже контролу. То је позадина коју описујем у књизи.

Говорите о историји тајних веза између Вашингтона и ИС-а, недостатку интелигентних људи у Вашингтону, њиховим опасним акцијама и трагичним реакцијама с друге стране. Сада, јесте ли оптимиста или песимиста око наших шанси да избегнемо Трећи светски рат?

– Ситуација је смртоносно опасна за човечанство. Но, ја сам све оптимистичнији јер се људи, свуда, почињу гнушати бесконачних ратова те зато што моћ „хегемона“ опада и развија се стварна и отворена алтернатива на Истоку – Русија, Кина, земље БРИКС-а, Евроазијска економска заједница. Тамо лежи наша будућност економског раста. Недавна руска интервенција у Сирији је ухватила хегемоне неспремне и разоткрила их нагима пред светом, открила да су подржавали ИС, а не мир у Сирији.

Имате тезу да су ЦИА и Пентагон створили и наоружали џихадисте како би их употребили као убојита средства у борби за америчку светску доминацију. На којим информацијама темељите своју теорију и можете ли открити своје изворе?

– Ако се вратимо у раздобље непосредно после Другог светског рата, у Минхен, извори су обилни. Тада су вођство Муслиманског братства, пошто су изгнани из Египта због покушаја атентата на Гамала Абдела Насера, довели у Саудијску Арабију, што је организовао Мајл Копланд, тадашњи шеф ЦИА канцеларије у Каиру. Архивски записи кључних функционера владе Сједињених Држава, који су учествовали у довођењу вођа Муслиманског братства на састанак с Двајтом Ајзенхауером у Белој кући. Изјаве Збигњева Бжежинског годинама после муџахединског рата у Авганистану. Ако неко зна где да тражи, све је јасно.

Писали сте и о ГМО-у, глобалном отопљењу, Арапском пролећу… Из данашње перспективе, јесте ли пронашли неке грешке у својим тезама?

– ГМО, оно што се назива глобалним отопљењем, Арапско пролеће – све су то делови јединствене намере поремећене Олигархије која је, од 1945. имала своје средиште у англоамеричком геополитичком простору. Сви делови су осмишљени како би највише извукли из нас – које зову, приватно, „бескорисним устима“, „људским шљамом“, „загађивачима“, као да смо нижа врста, болесни, слаби, пасивни и мртви.

Количина доказа о штетности ГМО-а који узрокују туморе, оштећују ћелије људских ембриона, данас је велика.

Кога сматрате највећим злом, највећом претњом, најштетнијом и најопаснијом особом у донедавном свету?

– То смо свакако ми, као друштвена група звана човечанство, јер допуштамо малој шачици људи да уништава животе на начине којима смо сведочили: југословенски рат у 1990-има, рат у Украјини, ратови у Ираку, Либији, Сирији. Ратови широм Латинске Америке. Унутрашњи рат у Сједињеним Државама, расни рат који је оркестриран. А у тако оштрој осуди укључујем и себе. Одбијамо да будемо добри јер себе радије видимо као жртве овога или онога. Тражимо освету, убиство, ми мрзимо. Осећамо да смо лоши и да некако заслужујемо све те ратове, силовања, убиства, тровање храном која није храна, у облику ГМО-а. Апсурдни човечуљци, попут Дејвида Рокефелера – који је имао шест операција пресађивања људског срца, последње мало пре 100. године живота – могу да раде то што раде: стварају ГМО у институтима које финансира група Рокефелер, изазивају глобалне финансијске кризе контролом Вол Стрита, воде нафтне ратове контролом нафте.

Између новца и религије, који је већи кривац, извор и узрок проблема наше цивилизације?

– Ако под религијом разумемо сваку структуру веровања, матрицу, онда, очигледно, религија. Све религије, било римокатоличка, православна (није религија, нап. Хронограф), ислам, протестантизам, све је измислио човек, као начин контроле, како бисмо се осећали кривима, посрамљенима и понајвише престрашенима. Погледајте стварну историју крсташких ратова који су почели 1094. – 1095, под папом Урбаном II. Погледајте Тридесетогодишњи рат између протестаната и римокатолика. Религије нас држе даље од стварног контакта с божанским, с Богом. Новац је само инструмент који је, сам по себи, ни добар, ни лош.

Јутарњи.хр, приредио Хронограф

* Разговор вођен крајем 2015. године