Здрава исхрана: Откријте како да уклоните пестициде са хране

Здрава исхрана је циљ коме мање-више сви тежимо. Органског воћа и поврћа је веома мало, а све оно у супермаркетима прскано је пестицидима. Уз неке мере предострожности можете да смањите штетно дејство пестицида које се налази на воћу и поврћу.

здрава исхрана

Преко 90 одсто свежег воћа и поврћа на тржишту контаминирано је дозом пестицида која је штетна за људско здравље. Иако пестициди служе како би се намирнице одбраниле од паразита и болести, они доказано штете људском организму и канцерогени су.

Иако често не можемо да утичемо на порекло свежих намирница које купујемо, сами можемо да учинимо воће и поврће здравијим следећи једноставне трикове.

Није довољна сама вода

Ако је реч о већој концентрацији пестицида, тада прање испод млаза воде неће помоћи. Зелено лиснато поврће, попут салате, кеља и блитве – перите у судопери с водом у коју сте додали једну до две кашичице соде бикарбоне.

Пестициде можете испрати сирћетом, тако да на две шољице воде ставите пола шољице сирћета.

Ако желите сасвим природну варијанту, делује и комбинација соли и лимуновог сока. Напуните посуду водом и додајте јој кашичицу соли и сок једног лимуна. Ставите у мешавину жељено воће или поврће и пустите да стоји 10-15 минута. После тога исперите под млазом воде, осушите и послужите.

Ако не желите да перете намирнице ничим другим осим чистом водом, онда их потопите током ноћи – потопите воће и поврће у води и следећег јутра исперите млаком водом. Поврће и воће немојте прати чим га купите па опрано одложити у фрижидер или шпајз, јер ће се тако брже покварити.

Пере се и воће/поврће с кором

Лимуни, наранџе, мандарине, лубенице и друго воће и поврће чију кору не једемо такође треба опрати. Пестициди и бактерије лако се преносе рукама и ножем, а кору лимуна нипошто не треба рендати у колаче осим ако нисте сасвим сигурни да долазе из органског узгоја.

Намирнице с највише пестицида

здрава исхрана

Највише пестицида има у јабукама, крушкама и грожђу. Добро перите воће пре конзумирања и читајте декларације.