Да ли сте видели како изгледа фреска омиљеног српског патријарха у једној нашој цркви на КиМ?

Фреску је живописао академски сликар Славко Потпара, који већ годинама ради на осликавању храма.

фреска патријарха павла
Славко Потпара / Фото: Vesti online

У храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу, на Косову и Метохији,пре неколико година осликана је фреска блаженопочившег и народу драгог патријарха Павла!

Протојереј Миломир Влашковић из тог храма каже да из било ког угла да погледате фреску, видите омиљеног духовника у молитвеном ставу, као да служи литургију, држи жезал – епископски штап и крст којим благосиља све оне који долазе да му се моле.

– Сваког дана долазе људи да га целивају, да му се помоле и да фотографишу фреску. Много им је драго, то је онај осећај када видите неког и препознате га из прве, не само да личи и подсећа, не, ово је он. Овај патријарх Павле на фресци је идентичан оном којег смо видели у стварности.

Фреске се обично заврше за неколико дана, али ова је рађена петнаестак дана, дотеривана и зато смо на крају, хвала Богу, добили баш оно што смо хтели. Људи величанствено реагују, понашају се онако како се понашају испред сваког свеца, а можда им је чак и драже јер они њега знају, још нам је у очима његов лик, још нам у ушима одзвањају његове речи. Он је поготово био важан нама на Косову и ова фреска вратила га је на Косово, које посматра и чува – каже свештеник.

Фреску је радио академски сликар Славко Потпара, који већ годинама ради на осликавању храма. Последњих година ради искључиво на Космету и до сада је комплетно осликао четири, а у још четири цркве помогао у осликавању фресака и икона. Део онога што је урадио публика је могла да види 2018. године у галерији Дома синдиката (сада МТС дворани).

– За ову фреску ми је требало око две недеље рада. Започнем рано ујутро и онда све док се не смркне. Неки пут и по ноћи, уколико су рокови такви да посао мора да се што пре заврши – испричао је својевремено за Вести овај уметник, родом из Никшића, који се у фрескосликарство заљубио 2014, када је са супругом отишао у Лепосавић, на Косову. До тада је искључиво сликао иконе.

фреска патријарха павла
Фото: Printscreen

– Ову фреску је радио с посебним надахнућем. Захтевали смо да патријарх буде урађен у реализму, да га препознамо сви и да се у њему препознамо сви, да неко ко је живео у 21. веку види да и онај који је живео међу нама може да буде свет, да његово лице буде на зиду храма. Намерно смо централни део цркве издвојили за њега да буде ближи народу. Патријарх је у својој омиљеној одежди, коју је носио на службама, у једном молитвеном ставу који наставља тај низ иза олтара и саслужује одмах иза фреске владике Николаја Велимировића, поред трона Светог Василија – каже отац.

Он додаје да је за свештенство храма и за народ на Косову патријарх Павле одавно већ светац, а да су овом фреском желели да поново покрену причу о његовој канонизацији.

Vesti online / ТВ Храм / Хронограф