Уграђено прво ПОТПУНО ВЕШТАЧКО СРЦЕ

Лекари Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ први у региону извели ову операцију. Пацијент стар 43 године добио време да сачека трансплантацију.

вештачко срце
Фото: Илустрација

Прво потпуно вештачко срце у овом региону уграђено је у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“! Захваљујући захвату који је у суботу урадио тим лекара „Дедиња“, пацијент стар 43 године, са израженом слабошћу срца, добио је драгоцено време да сачека одговарајући орган и трансплантацију, а овај институт се сврстао у сам врх светских установа које се баве механичком срчаном потпором. То је огроман искорак наше кардиохирургије.

Механичко срце сличне је величине као природно. Напаја се батеријама, које ће пацијент по изласку из болнице носити на леђима, у ранцу тешком шест килограма. Професор Милован Бојић каже, за „Новости“, да ће то пацијенту, који без вештачког срца не би могао да дочека трансплантацију, омогућити комфоран живот и не крије задовољство што је у „Дедињу“ овај револуционарни захват урађен непуна два и по месеца по његовом повратку на чело ове установе.

Прво потпуно вештачко срце уградили су кардиохирурзи професор др Александар Николић и др Саша Боровић, анестезију је водио др Синиша Јагодић, а у тиму су била и два кардиолога. Операција је трајала готово пет сати. Сваки детаљ је снимљен, и у петак ће бити представљен јавности.

вештачко срце
Доктори Саша Боровић и Александар Николић/Фото: Новости

– Ово је велики подухват нашег тима – каже проф. Бојић. – За овај захват наши лекари су специјално едуковани у Немачкој, а уградњом првог потпуно вештачког срца у овом региону Институт „Дедиње“ и Србија укључили су се у званичну презентацију светског произвођача механичког срца „Сункардија“.

Од почетака рада на механичком срцу, које је било такво да је пацијент с њим могао само да лежи, много шта се променило, и вештачко срце је сада неупоредиво више налик природном. Институт „Дедиње“ има још једно у резерви.

– Потпуно вештачко срце има и леве и десне преткоморе и коморе, залиске, и графтове – објашњава професор Бојић. – Парцијална то немају. На „Дедињу“ смо ми прво парцијално вештачко срце уградили још 1995, а у Клиничком центру Србије је уграђено 2004. На Светог Николу ћемо овде у Институту, после дуге паузе, опет уградити парцијално вештачко срце, а спремни смо да већ сутра, ако се нађе орган, урадимо и трансплантацију срца. „Дедиње“ је на овим просторима родоначелник тог програма, и како чујемо, наш први пацијент, којем смо пресадили срце пре 20 година, спрема се за женидбу.

Само ретки раде све

Оживљавањем програма трансплантације срца, „Дедиње“ би, уз уградњу парцијалног и потпуно механичког органа, било у могућности да свим могућим методама којима савремена медицина данас располаже помогне пацијентима за које без механичке потпоре, а онда и органа донора, нема наде. И у свету су ретке установе у којима се примењују све три ове методе.

Б. Радивојевић, Новости

1 коментар

Comments are closed.