И њима је потребна наша помоћ, ПОМОЗИМО ПТИЦАМА ДА ПРЕЗИМЕ!

У данашње време већина птица нажалост је угрожена нашим утицaјем… Како у урбаним тако и у руралним подручјима, оне губе станишта и изворе хране. Зато им је током зимских дана потребна наша помоћ како би преживеле. Прочитајте како све можете помоћи птицама да презиме…

птице

Постоје супротна мишљења о дохрањивању птица зими, од тога да није потребно и да их треба препустити природном одабиру, до тога да је дохрањивање свакако потребно. Ипак, неки стручњаци сматрају да је важно сачувати што већи број јединки…

Хранилице

Код хранилица је битно да имају кровић, како се храна не би брзо наквасила, трунула или се смрзавала, и не треба их бојити јарким бојама, јер се тога птице плаше. Редовно провераватi хранилице и уклањати мокру и смрзнуту храну и свакодневно заменити свежом.

Ако приметите да је сва храна поједена, наставите свакодневно да остављате храну. Наиме, птице које “рачунају” на храну коју им нудите, могу угинути од глади уколико прескочите храњење.

Хранилице треба поставити на стубове висине око једног и по метра, али можете их ставити и на спољне зидове, испод крова, на стаје, гараже или балконе…

Храна

Птице не једу искључиво једну врсту хране, већ исхрану употпуњују и другим намирницама. Стручњаци предлажу да се искомбинује неколико врста хране како би се привукло што више врста птичица.

Међутим, најнеквалитетнија храна је хлеб. Ако га већ дајете, хлеб треба да буде стар, са семенкама, ситно издробљен, а њега најчешће једу врапци и косеви, па је најбоље за њих припремити посебну хранилицу. Никада немојте давати птицама убуђали хлеб! Оно што није добро за вас није ни за птице!

Птице које се претежно хране семењем (врапци, зебе)

Основну мешавину чине ситније семенке (храна „за зебе“) а можете додати семенке белог и шареног сунцокрета. Иако црни сунцокрет има доста масноћа које су потребне за зиму, стручњаци ипак препоручују мешавину.

птице

Птице које једу месо

Постоје две врсте птица које се хране месом: оне које се хране на тлу (црвендаћ, палчић) и оне које се хране на дрвећу (детлићи, сенице). Међутим, треба их хранити подједнако. Понудите им кугле или штапиће од лоја или сланине у које су утиснуте разне семенке, говеђи лој и кости с масноћама, али што мање црвеног меса. Храна не сме бити сољена!

Птице које се хране воћем (кос, дрозд)

Ове птице претежно се хране на тлу, јер не могу слетети на хранилице које су обично мањих димензија. Стога се храна за њих сервира на очишћеном делу тла или у већим хранилицама око метар и по изнад земље. Њима свакодневно треба нудити ситно сецкано свеже воће. У исту хранилицу можете сервирати и семенке и воће па птице могу да бирају.

птице

Птице које живе уз или на води (лабуд, патка)

Њима се на обали или у плићаку могу понудити кукуруз, пшеница и салата, но тек када се птице приближе, јер ће иначе храна потонути. Ове птице воле хлеб, али он није за њих здрав па га ипак избегавајте, ако икако можете.

Такође, уз храну свакако треба оставити и воду, поготово ако је напољу температура испод минуса, када су баре и други извори воде залеђени. Контролишите је и редовно мењајте.

Животиње.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.