Уместо да укида риалитије и пропагира морал, власт уводи нове вакцине – ВАКЦИНА ПРОТИВ РАКА МАТЕРИЦЕ И ДЕЧАЦИМА

Уводи се као добровољна још једна имунизација деце од 12 година. Са бесплатном заштитом од хуманог папилома вируса креће се до краја 2018. Основни циљ је спречити ширење опасне инфекције ХПВ код оба пола.

вакцине

Заштита дечака и девојчица од инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ), који изазива више оболења – од кондилома до карцинома грлића материце, усне дупље и грла, у Србији би требало да почне до краја ове године, потврђено је “Новостима” у Министарству здравља. Законски основ је постављен Правилником о имунизацији и начину заштите лековима: вакцинација ће бити добровољна и бесплатна, али остаје да се обезбеди вакцина која се даје у три дозе.

Републичке стручне комисије за гинекологију и за заразне болести, препоручиле су да ХПВ имунизација која ће се спровести у Србији буде полно неутрална, односно да се њом обухвате и девојчице и дечаци од 12 година. У неким земљама та граница је већ на девет година. Суштина је да би деца требало да буду вакцинисана пре излагања вирусу, што практично значи пре ступања у сексуалне односе.

Главни циљ ХПВ имунизације је да се спрече инфекције које доводе и до карцинома, а Србија је по оболевању и умирању од рака грлића материце међу неславним рекордерима: годишње оболи 1.250, а умре готово 500 жена!

Рак грлића материце је једно од ретких малигних оболења чији је узрочник познат – развија се под утицајем ХПВ, и једно од ретких малигних оболења које може да се лечи, уколико се на време дијагностикује, а захваљујући савременој имунизацији и да се спречи. ХПВ вируси су једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција, а припадају групи папиломавиридеа, у којој је до сада откривено више од 125 подтипова, међу којима 14 има висок онкогени потенцијал.

Рутински у Европи: Све веће државе у Европи, неке пре више од 10 година, почеле су са рутинском имунизацијом девојчица узраста од 12 до 14 година против ХПВ инфекција. Како је време одмицало показано је да је изузетно значајна заштита и дечака, тако да су неке земље, попут Хрватске или Аустрије, отпочеле и њихову вакцинацију.

– Сматра се да је свака сексуално активна особа бар једном дошла у контакт са ХПВ вирусом, али сама чињеница о постојању вируса у нашом телу није довољан услов за добијање малигних оболења – објашњава, за “Новости”, професор др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС. – Инфекције изазване овим врстама вируса обично спонтано прођу јер одбрамбени систем нашег организма успешно спречи даљи развој болести. Проблем настаје код отприлике једне трећине инфицираних особа код којих имуни систем не успе да се одбрани од ХПВ инфекције.

Професор Стефановић каже да доскоро у Србији није постојао податак о распрострањености ХПВ, али су резултати добијени током истраживања међу студенткињама Универзитета у Новом Саду упалили аларм. Установљено је, наиме, да је код 63 одсто испитаница присутан један или више типова ХПВ, од којих су око 70 одсто онкогени, одговорни за настанак малигних оболења, а 30 одсто испитаница имало је и типове 6 и 11 ХПВ одговорне за настанак гениталних кондилома.

вакцине
Професор др Александар Стефановић /Фото: Танјуг

– Овакви подаци могу само да потврде да у Србији постоји пандемија ХПВ, и да је вакцинација против ХПВ најбољи вид превенције – категоричан је професор Стефановић. – Оболења изазвана ХПВ инфекцијом, као што су генитални кондиломи, рак вагине, вулве, пениса, ануса и ждрела, могу да се спрече искључиво ХПВ имунизацијом, што показује вишеструки значај овог вида превенције.

Из донације 2000 доза: У Браничевском, Севернобанатском и Шумадијском округу, и четири београдске општине – Палилула, Вождовац, Нови Београд и Савски венац, спроведен је пилот-пројекат за који је из донације обезбеђено 2.000 доза вакцине. Др Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља, каже да је за пет месеци у оквиру овог пројекта вакцинисано 500 деце.

Око ХПВ вакцине било је много полемика: изношене су сумње у њену ефикасност с обзиром на то да не штити од свих типова ХПВ који могу да изазову рак.

– Ова вакцина је у употреби у свету већ 12 година – каже проф. Стефановић. – Што се тиче ефикасности, први доказ високе корисности ове вакцине примећен је у популацији девојчица, сада већ девојака, вакцинисаних пре 10 година, код којих је испитивањем нивоа антитела на присуство ХПВ утврђено да и даље постоји високи ниво антитела унетих вакцином, чиме се доказује дуготрајна заштита од инфекција.

– Што се тиче безбедности вакцине, ствари су врло јасне: вакцина против ХПВ инфекција је веома безбедна превентивна мера – објашњава проф. Стефановић. – Доказ за то је чињеница да после милиона датих доза није забележена повезаност ХПВ имунизације са појавом тешких обољења.

Биљана Радивојевић, Новости