„БИО САМ ЗАГЛАВЉЕН У ПОДМОРНИЦИ ИСПОД ТИТАНИКА“ Језива исповест новинара: „Умало сам умро на дну океана, а ево како се извукао“ (ВИДЕО)

Бивши ТВ новинар испричао је како је „умало погинуо“ у подморници која се заглавила у олупини Титаника – док се данас наставља потрага за пет људи који су нестали на 12.500 стопа под водом.

подморница
Фото: TWITTER/@DRMGUILLEN / SCREENSHOT

Хамиш Хардинг, британски милијардер, Шахзада Давуд (48), један од најбогатијих људи Пакистана и члан управног одбора Принчевог фонда са седиштем у Великој Британији, и његов син Сулејман (19), су међу онима који су заробљени у подморници „Титан“ компаније „Оушенгејт“.

Док се настављају напори да се пронађу пре него што им понестане кисеоника, бивши уредник за науку Еј-Би-Сија Мајкл Гилен открио је своје застрашујуће искуство 2000. године када је постао први ТВ дописник који је посетио олупину на дну Атлантског океана код Њуфаундленда.

Новински снимци које је поделио Гилен говоре о томе како је пловило изненада захватила снажна подводна струја која га је гурнула према пропелерима Титаника тешким 21 тону.

Пошто се заглавила испод крме, посада је покушала да се извуче – у том тренутку се зачуо прасак када су комади крхотина виђени како плутају кроз воду.

– Дакле, јесмо ли се заглавили, или шта? – на снимку се чује глас који пита.

Тим је на крају успео да ослободи подморницу и врати је на површину, али Гилен је рекао да је несрећа „скоро однела његов живот“.

Гилен је био на подморници Мир 1 која је изграђена 1987.

Он је у својој књизи из 2021. године рекао: „Чинило ми се да идемо према пропелеру пребрзо – и, што је још горе, убрзавамо. Касније сам сазнао да је наша подморница случајно захваћена брзом, дубоком подводном струјом. Делић секунде касније, Мир 1 је ударио у пропелер Титаника. Осетио сам шок од судара, зарђале крхотине су се срушиле на нашу подморницу, заклањајући ми поглед кроз отвор“.

подморница
Мапа показује где се налази олупина Титаника и куда се упутила нестала подморница / Фото: Зоран Стојковић, Рингиер

Гилен је рекао да је прошло 30 минута и да је тим покушавао да помери брод „померајући га напред-назад, напред-назад“.

У овом тренутку је почео да мисли да неће успети.

Али рекао је да је тада изненада осетио као да је „невидљиво присуство“ ушло у подморницу, и „убрзо потом све је утихнуло“ пре него што је мотор „престао да бучи“ и осетио је да поново лебде.

Тим је успео да ослободи Мир 1 из пропелера, али Гилен је признао да ни данас није у потпуности разумео како је преживео инцидент.

Подморница Титан сада је једина подморница за пет особа на свету која може да стигне до Титаника.

подморница
Подморница „Титан“ која је нестала код олупине „Титаника“ / Фото: OCEANGATE EXPEDITIONS /Танјуг/AП

Пловило контролише ојачани контролер, иако нема ГПС систем и вођен је текстуалним порукама које шаље тим изнад воде.

Дописник Си-Би-Еса Дејвид Пог, који је путовао једном од подморница, рекао је да би било немогуће да они који су сада у њој побегну без помоћи.

Путници су затворени унутар капсуле са 17 вијака који су постављени споља и може да их уклони само спољна посада, рекао је он јуче за Би-Би-Си.

Он је рекао да подморница има седам различитих функција како би јој се омогућило да поново изађе на површину и да је „заиста забрињавајуће“ да ниједна од њих није функционисала.

Јована Радовановић, Блиц