„ИНФОРМЕР“ припрема јавност Србије за још један ударац – ПАПА ДОЛАЗИ НА ПЕТРОВДАН?

Неформално гласило Српске напредне странке „Информер“ објавио је данас текст под насловом „Ватикан нас притиска! Папа хоће 12. јула у Србију: Фрања поручио да би желео нашу земљу да посети на Петровдан!“, у коме изричито тврди да је СПЦ добила писмо Папе Франциска у коме он самог себе позива да посети Србију 12. јула ове године, на, за Ватикан симболичан, празник Петровдан.

папа долази
Фото: Ројтерс/Pixell

Иако поједини упитаници из чланка тврде да немају сазнање о том писму, сви Информерови „аналитичари“ су сагласни да „Папа има право да посети Србију као државник“, што је обична бесмислица јер су функције верског поглавара Римокатоличке цркве и шефа државе Ватикан сједињене у једној личности, тако да Папа Франциско нигде не може да дође као државник, а да црквеног поглавара остави код куће. Бар ми још нисмо чули да је пронађена таква технологија. А знамо да као верски поглавар Папа не може да дође у Србију без позива српског Патријарха и Сабора Архијереја.

Имајући у виду да је ову „вест“ објавио само Информер, а пренео сајт Видовдан, морамо да се запитамо да ли је то нови пробни балон, или пак постепено припремање целокупног јавног мнења у Србији за још један, поред признања независности Косова, неминовни ударац који следи током ове, 2018. године.

На крају, не можемо да не приметимо да се у чланку помиње и недавна додела орденȃ Грку Мариносу Ритсудису и Французу Арноу Гујону у београдској Патријаршији, иако она са темом доласка Папе Франциска у званичну посету Србији, наизглед, нема никакве везе. Осим, ако сȃм, дуго очекивани чин изражавања захвалности српског народа овој двојици заслужних странаца и доказаних пријатеља Срба, није неопходно посматрати управо у контексту будућег Папиног доласка, то јест – као својеврсну анестезију за српске православне вернике, како би уз њу лакше „прогутали“ и посету Папе. То би значило да су ови племенити и храбри људи некоме послужили као „монета за поткусуривање“ са верницима, за љубав Ватикану. А у то ипак не желимо да поверујемо.

Хронограф

***

Поменути текст „Информера“ преносимо у целини:

Ватикан нас притиска! Папа Хоће 12. јула у Србију: Фрања поручио да би желео нашу земљу да посети на петровдан!

папа долази

Папа преко дипломатских представника поручио да би желео да Србију посети на Петровдан. Синод СПЦ и даље против његовог доласка: Папа прво да се извини за усташке злочине.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања желео би да посети Србију 12. јула ове године, на дан када православни Срби прослављају Петровдан.

Папа Фрања је, тврде обавештени, дипломатским каналима у Београд послао писмо у којем је изразио жељу да посети „братску Србију на дан великог православног празника како би упутио поруку хришћанског помирења и јединства“. Писмо је, како сазнајемо, достављено Српској православној цркви и Влади Србије.

Степинац главна тачка спорења: Не треба заборавити нерешена питања попут канонизације Алојзија Степинца, што је тренутно главна тачка спорења, каже Димитрије Калезић, протојереј-ставрофор.

И даље подељени

Већина владика у Синоду СПЦ, међутим, и даље одлучно одбија могућност папиног доласка и његову посету условљава извинењем за усташке злочине у Другом светском рату, у којима су активно учествовали и римокатолички свештеници. Такође, од папе се очекује и да обустави процес канонизације усташког викара кардинала Алојзија Степинца.

Папин допис је, тврде упућени, узбунио епископе СПЦ, међу којима постоје и они који мисле да је могуће да папа дође у Србију на позив државе, а без сагласности СПЦ!?!

– Истина је да је папа Фрања преко сарадника доставио писмо СПЦ и Влади. У том писму изражава жељу да дође у Србију. Наводи се и да би папа волео да то буде 12. јула, на православни празник Светог Петра… Ипак, у врху СПЦ већина и даље мисли да још није време за посету римског папе и да он пре тога мора да посети Јасеновац, да се јавно извини и огради од злочина које су католички свештеници са усташама чинили… С друге стране, један број владика је спреман да прихвати папину посету, али само као државника, као шефа државе Ватикан. Ипак, те владике су у мањини – објашњава Информеров извор.

Мој угао – Драшко Ђеновић, верски аналитичар: Око 350.000 римокатолика који живе у Србији имају право да их посети поглавар. Ватикан није признао Косово и то је још један од разлога да Србија одржава добре односе и угости папу.

Нико у СПЦ и Влади није хтео званично да коментарише наша сазнања. Случајно или не, тек патријарх српски Иринеј је 4. јануара ове године за ТВ Храм рекао да још није време за посету папе Фрање, потврдивши да та идеја Ватикана постоји.

„Што се тиче жеље римског епископа да посети Србију, то су добре жеље и ми их поздрављамо. То би било добро нашем народу, с обзиром на односе с најближим суседима Хрватима. Србији је стало да се ти односи поправе и посета папе сигурно би томе допринела. Међутим, баш због тих односа, због рана које су још увек свеже, сматрамо да томе још није прилика. Није време. Не бисмо желели да се ма шта деси што би још више оптеретило наше односе поводом те посете“, навео је патријарх Иринеј.

Питали и председника Србије Александра Вучића: Папски нунције надбискуп Луцано Суријани на састанку са председником Србије Александром Вучићем 9. септембра прошле године пренео је папин позив српском лидеру да посети Ватикан, али и папину „искрену жељу да се створе услови да посети Србију“.

Може као државник

папа долази
Ритсудис и Гујон на додели ордења у Патријаршији/Фото: Блиц

Протојереј-ставрофор Димитрије Калезић, професор у пензији и бивши декан Богословског факултета, каже да уколико папа жели да посети Србију као државник, СПЦ ту нема никакав утицај.

„Међутим, ако папа жели да дође као верски поглавар, СПЦ мора да дȃ своје мишљење“, истиче Калезић, додајући да не зна ништа о послатом писму. Према његовим речима, утисак је да је папа Фрања другачији од претходника.

„Сарадња СПЦ и Ватикана је у последње време интензивнија и ближа. Наши студенти одлазе тамо на школовање. Чини ми се да су везе сад много чвршће. Али не треба заборавити да постоје нерешена питања попут канонизације Алојзија Степинца, што је тренутно главна тачка спорења“, наглашава Калезић.

Ордени за Гујона и Ритсудиса: Патријарх Иринеј одликовао је јуче грчког официра Мариноса Ритсудиса, који је одбио да учествује у НАТО агресији 1999, Орденом Светога цара Константина, а хуманитарца Арноа Гујона Орденом Светога Саве првог степена. „Рицудис је као командант војног брода дошао у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни дужност, па се вратио у Грчку и отказао послушност. Гујон већ дуго ублажава страшне невоље нашег народа на Косову – истакао је патријарх Иринеј“.

Верски аналитичар Жељко Ињац сматра да папа Фрања може да посети Србију само као државник.

„Тачно је да су односи СПЦ и Ватикана бољи. Ипак, мислим да су пре десетак година били на врхунцу, а да тренутно опет долази до благог захлађења. Папина посета као верског поглавара не би ишла наруку СПЦ пре свега зато што дијалог око канонизације Степинца скоро да није мрднуо с почетне тачке. Тачно је и да Ватикан преко СПЦ жели да оствари добре односе са Руском православном црквом. Ипак, не верујем да ће у скорије време СПЦ позвати папу у посету Србији“, закључује Ињац.

Информер

1 коментар

Comments are closed.