БЕЖАЛИ ПРЕКО ЛЕШЕВА – Из Јасеновца нас спасао Немац

Нови камен спотицања у односима Србије и Хрватске – изожба о ужасима у усташком логору Јасеновац.

јасеновац
Прва ТВ screenshot

Изложба је покренула питање – да ли Хрвати покушавају да умање стравичне злочине које је починила НДХ или да ревидирају историју у своју корист?

Хрватска званично процењује да је број жртава у Јасеновцу готово десет пута мањи од оног броја који је утврђен одмах после Другог светског рата.

“Плашила сам се само да ме не кољу. Нека ме убију. А бежали смо преко лешева, па сам згазила на једног а он јауче, а кад се окренеш крви до колена, а ми гладни, жедни, зима… Није било ни воде него пишкиш у руку и попијеш, не можеш без течности да живиш“, сећа се сада 83-годишња Невенка која је ужас Јасеновца преживела као седмогодишња девојчица са мамом и двојицом браће.

Од сигурне смрти спасао их је Немац – пријатељ њиховог оца.

“То је било страшно. Биле су неке мале решеткасте пећи ту убаце дете и само га убаце у пећ заједно са корпицом, кад су мене хтели да угурају ја сам била немирна и он баци и промаши а овај СС-овац дочека и каже ово ће мени и тако те ноћи нас је извео“, наставља Невенка.

Осим Срба, усташе су у логор одводиле и Јевреје, Роме и непослушне Хрвате. Убацивали су их у вагоне у којима је била толика гужва да многи ни пут нису преживели. По доласку у Јасеновац неки су одмах убијени, други су голи, боси и исцрпљени радили до смрти.

“Ревизија историје је на сцени, не само у вези Јасеновца него и у другим стварима за које је утврђено да су биле несумњива истина“, навео је Радован Сремац из Савеза јеврејских општина Србије.

Макс Лубурић је имао задатак да пренесе у Хрватску искуства организовања конц-логора из Немачке. Тај посао је обавио тако да се и Хитлеров изасланик – генерал Фон Хорстенау изненадио суровошћу Јасеновца описујући га као суштину ужаса.

“Хрвати имају велики проблем са тим суочавањем са својом историјом у Другом светском рату и покушавају да игноришу чињеницу да су једини режим у Европи који је имао сопствени холокауст и да су били највернији савезници Хитлеру“, рекао је историчар Предраг Марковић.

Усташе напуштају Јасеновац у априлу 1945. За собом спаљују сва документа и минирају цело подручје али и да су спискови сачувани, на њима нису биле све жртве.

Државна комисија Хрватске констатовала је да број жртава 500.000-600.000, од тога више од 20.000 деце. Већина садашњих хрватских уџбеника, ипак, наводи да се и даље раде процене, које се крећу од 80.000 до 100.000 жртава.

Упозоравамо да су снимци узнемирујући.

Прва ТВ

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.