БЕЖАЛИ ПРЕКО ЛЕШЕВА – Из Јасеновца нас спасао Немац

Нови камен спотицања у односима Србије и Хрватске – изожба о ужасима у усташком логору Јасеновац.

јасеновац
Прва ТВ screenshot

Изложба је покренула питање – да ли Хрвати покушавају да умање стравичне злочине које је починила НДХ или да ревидирају историју у своју корист?

Хрватска званично процењује да је број жртава у Јасеновцу готово десет пута мањи од оног броја који је утврђен одмах после Другог светског рата.

“Плашила сам се само да ме не кољу. Нека ме убију. А бежали смо преко лешева, па сам згазила на једног а он јауче, а кад се окренеш крви до колена, а ми гладни, жедни, зима… Није било ни воде него пишкиш у руку и попијеш, не можеш без течности да живиш“, сећа се сада 83-годишња Невенка која је ужас Јасеновца преживела као седмогодишња девојчица са мамом и двојицом браће.

Од сигурне смрти спасао их је Немац – пријатељ њиховог оца.

“То је било страшно. Биле су неке мале решеткасте пећи ту убаце дете и само га убаце у пећ заједно са корпицом, кад су мене хтели да угурају ја сам била немирна и он баци и промаши а овај СС-овац дочека и каже ово ће мени и тако те ноћи нас је извео“, наставља Невенка.

Осим Срба, усташе су у логор одводиле и Јевреје, Роме и непослушне Хрвате. Убацивали су их у вагоне у којима је била толика гужва да многи ни пут нису преживели. По доласку у Јасеновац неки су одмах убијени, други су голи, боси и исцрпљени радили до смрти.

“Ревизија историје је на сцени, не само у вези Јасеновца него и у другим стварима за које је утврђено да су биле несумњива истина“, навео је Радован Сремац из Савеза јеврејских општина Србије.

Макс Лубурић је имао задатак да пренесе у Хрватску искуства организовања конц-логора из Немачке. Тај посао је обавио тако да се и Хитлеров изасланик – генерал Фон Хорстенау изненадио суровошћу Јасеновца описујући га као суштину ужаса.

“Хрвати имају велики проблем са тим суочавањем са својом историјом у Другом светском рату и покушавају да игноришу чињеницу да су једини режим у Европи који је имао сопствени холокауст и да су били највернији савезници Хитлеру“, рекао је историчар Предраг Марковић.

Усташе напуштају Јасеновац у априлу 1945. За собом спаљују сва документа и минирају цело подручје али и да су спискови сачувани, на њима нису биле све жртве.

Државна комисија Хрватске констатовала је да број жртава 500.000-600.000, од тога више од 20.000 деце. Већина садашњих хрватских уџбеника, ипак, наводи да се и даље раде процене, које се крећу од 80.000 до 100.000 жртава.

Упозоравамо да су снимци узнемирујући.

Прва ТВ