Буњевци више нису Хрвати

Скупштина Војводине ћe ускоро поништити декрет из 1945. којим је буњевачкој мањини нанета неправда. Наше срце је пуно, на ово смо чекали 73 године, каже Мирко Бајић.

буњевци
Мировић у понедељак са представницима Буњеваца Фото: Покрајинска влада

Буњевци убудуће ни на папиру неће бити довођени у везу са Хрватима. Декрет из 1945. године којим им је наређено да се изјашњавају као Хрвати, а који се не примењује у пракси од распада СФРЈ, биће најзад и правно поништен на једној од наредних седница Скупштине Војводине.

Таквом расплету подршку је дала Покрајинска влада, на челу са председником Игором Мировићем, после јучерашњег сусрета с представницима Националног савета буњевачке заједнице.

– Наше срце је препуно, чекали смо ово 73 године – рекао је „Новостима“ Мирко Бајић, председник Савеза бачких Буњеваца, непосредно по завршетку разговора са Мировићем.

Бајић додаје да ће правда, ето, бити задовољена у години у којој се обележава 100 година од присаједињења делова данашње Војводине Србији. Буњевци су у том историјском догађају 1918. били друга национална снага, одмах иза Срба.

Акт који ће најзад бити поништен донео је Главни народноослободилачки одбор Војводине (Одељење за унутрашње послове, бр. 104071945) 14. маја 1945. у Новом Саду, и гласио је: „Догађа се да се многи Хрвати уводе као Буњевци и Шокци у рубрике где се означава народност, а не као Хрвати и то бива често по њиховом изричитом захтеву или по вољи и нахођењу дотичног чиновника. Како буњевачка и шокачка народност не постоје, то вам се наређује да све Буњевце и Шокце имадете третирати искључиво као Хрвате без обзира на њихову изјаву.“

На потребу правног поништења акта о насилној асимилацији Буњеваца и Шокаца у два наврата последњих месеци указао је и професор Правног факултета у Новом Саду Слободан Орловић. Професор, иначе члан Одбора Скупштине Војводине за уставноправни положај покрајине, заједно са још два члана тог одбора – Зораном Вучевићем и Смиљаном Гламочанин Варга – затражио је од председника парламента Иштвана Пастора да сазове седницу Одбора ради доношења предлога декларације којом би се поништио антибуњевачки декрет.

Уочи доношења Декрета 1945, у Суботици и Сомбору живело је око 40.000 Буњеваца. На последњем попису евидентирано их је свега 16.706.

Надокнада

буњевци
У Суботици и Сомбору 1945. живело је око 40.000 Буњеваца, данас око 17.000/Фото: Новости

Покрајински парламент, као уставноправни сукцесор Одбора из 1945, требало би да донесе декларацију о поништавању овог асимилаторског акта, јер је то једина морална и правна надокнада онима којима је право на национално изјашњавање тако грубо одузето – наводи Слободан Орловић.

Ј.Симић, Новости