Пољски премијер: „САМО СМО МИ, СРБИ, ГРЦИ И ЈЕВРЕЈИ РЕКЛИ „НЕ“ ХИТЛЕРУ“

Варшава – Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио да је недопустиво оптуживати Пољаке за „туђе ратне злочине“.

пољска
Фото: Getty images

Тим пре, додао је он, јер су Пољаци, заједно са Србима, Грцима и Јеврејима, били једини народ у окупираној Европи који није сарађивао са Хитлеровим фашистима.

„Пољска, имајући у виду своју историју, не може да буде оптуживана за туђе злочине. Не могу се мешати џелати са жртвама“, казао је Моравјецки.

Он је то рекао поводом спора Пољске са Израелом и САД око новог параграфа у пољском Закону о Институту памћења народа којим се с три године затвора прети за свако приписивање пољској држави и народу ратних злочина или саучесништва у Холокаусту.

Моравјецки је у интервјуу пољској агенцији ПАП нагласио да током Другог светског рата Пољска као држава, њен покрет отпора и влада у егзилу у Лондону, нису сарађивали са нацистима.

„Није било пољских логора смрти, није било пољског Гестапоа, није било пољских гасних комора. Пољски народ и пољска држава нису сарађивали с нацистима, већ је било управо супротно: заједно с јеврејским народом, Србима и Грцима, једини нису били колаборанти Немачке. Јевреји су најтеже погођени, али и Пољаци су претрпели незамисливе неправде“, казао је Моравјецки.

Изменом Закона о Институту памћења народа владајући конзервативци из странке Право и правда желе да заштите углед Пољске и Пољака пред оптужбама да су били Хитлерови саучесници у Холокаусту, због злочина појединих Пољака над Јеврејима и погрома, чега је било и после рата, 1946. године, у граду Кјелце.

Међутим, Израел, САД и јеврејске организације протумачили су измену тог пољског закона као покушај да се спрече сведочења преживелих из Холокауста да су се, кријући се од нациста, подједнако плашили и суседа Пољака да их не опљачкају, не изруче Немцима или да их сами не убију.

Критичари из Израела и САД кажу и да Пољска покушава да претњама затвором створи вештачки мит пољског народа да је увек био жртва, а никад џелат, и да је Јеврејима само помагао.

Председник Анджеј Дуда је потписао закон, али га је одмах упутио Уставном суду да провери да ли измене гуше слободу говора и право новинара, рецимо да пишу о тим злочинима неких Пољака над Јеврејима током Другог светског рата и да ли је евентуално потребно да се параграф о томе прецизира.

Бета