Тест пљувачке ће моћи да открије ДА ЛИ ИМАМО РАК: Може да се уради и код куће

Кућни тест који открива рак једноставно се ради, а за његово извођење није вам потребан доктор.

рак
Фото: Thinkstock

За откривање рака досад сте морали да прођете низ претрага и да обиђете безброј лекара. Али ускоро би томе могао доћи крај.

Давид Вонг, професор онкологије на Универзитету у Калифорнији осмислио је једноставан 10-минутни тест пљувачке који детектује рак, а може га свако урадити код своје куће.

Тренутно се за детектовање рака користи тестирање крви, уколико су лекари већ направили биопсију и издвојили тумор, да би сазнали који генетички потпис би требало да траже.

Иако та метода може бити коришћена како би се надзирало ширење рака, не може бити коришћена за иницијални тест, те може показати лажно постојање тумора.

Доктор Вонг каже да је могуће открити тумор када циркулише у телесним течностима попут пљувачке, поступком који се назива текућа биопсија.

Наиме, тестови су показали да капљица пљувачке поседује довољно података у давању коначне дијагнозе, чим се тумор почне развијати.

Вонг тврди да је тестирање пљувачке 100 посто тачно и једноставно се ради, а најважније је што вам за овај тест није потребан доктор. Осим тога, тест је неинванзиван и ценом приступачан свима.

Тест би кроз две године требало да дође на америчко тржиште тек пошто прође све нивое клиничког тестирања код пацијената са раком плућа. Доктор Вонг се нада да би се тест у Великој Британији могао појавити крајем ове деценије.

Научници тврде: Ово је једноставан тест који открива рак, и то пре него што се болест развије!

рак

Научници су направили велики помак у борби против канцера. Наиме, пронашли су једноставан тест крви који детектује канцер пре него што се његови симптоми појаве. Откриће би могло да спасе велики број живота.

Анализа крви открива на време промене у црвеним крвним зрнцима, односно мутације у протеинима на површинама ових ћелија, а које рак изазива. Научници га пореде са противпожарним алармом, а откриће је представљено на Британском научном фестивалу у Свонзију.

– Наше истраживање веома ће олакшати постављање дијагноза, и то ће помоћи да се рак открије рано и да се одстрани – рекла је др Ен Макартни.

Тест је најпре потпуно развијен, а затим су научници са Универзитета у Свонзију спровели студију на 300 здравих особа, као и на пацијентима који су имали симптоме рака и на онима који су већ имали канцер једњака. Предстоји даље испитивање, на још већем броју људи.

Веома је важно да тест кошта као и обична анализа крви и научници полажу велике наде да ће се он наћи у употреби и да ће помоћи особама са високим ризиком од добијања канцера.

Извор: 24сата.хр