Сваки десети МУШКАРАЦ у Србији не може да има потомство ЗБОГ ПРОМИСКУИТЕТА

Мушки стерилитет је у порасту. Током последњих десетак година лекари у Србији су забележили значајано повећање инфертилитета, што значи да је све већи број парова који имају проблема да дођу до потомства. Сваки пети брачни пар не може да добије децу без лечења.

мушки стерилитет
Фото: Илустрација

Мушкарци су, како показују медицинске анализе, у Србији све мање способни да природним путем добију потомке. Да је време да се укључи „аларм“, показује податак да је стерилитет код мушкараца удвостручен за мање од пет година.

Како каже др Марија Шорак, гинеколог акушер и субспецијалиста за стерилитет и фертилитет, „парови имају све веће проблеме око потомства, а мушкарци почињу да доминирају“.

– Данас је стање, према свим статистикама и анализама јасно, и алармантно – за стерилитет, који треба да се лечи, мушкарци су одговорни са 45 одсто, жене са око 45 одсто. Заједнички фактор је око 10 одсто. Постоји и „непознати“ разлог, који је око 10 одсто, каже др Марија Шорак.

Узроци стерилитета код мушкараца су инфекције које се добијају полним путем – хламидије, ешерихије, микоплазме, уриноплазме.

– Неуредан сексуални живот, промена великог броја партнерки, секс без заштите, веровање да за мушкарца „никада није касно да добије дете“. Реалност је сасвим другачија, године, повреде, и други фактори утичу на то да мушкарци имају велике проблеме, каже др Шорак.

Брачни парови који мају секс два пута недељно без заштите

мушки стерилитет
Фото: Илустрација

Према савременим мерилима, брачни парови који мају секс два пута недељно без заштите и у 75 одсто случајева зачну дете у првој години. Током друге године заједничког живота бебу добију још 10 одсто. Остали имају проблем, и морају одмах да се јаве лекарима.

– За жене је важно да знају да када напуне 25 година имају 7 одсто мању плодност. Од 35 до 39 година је то 20 одсто, а преко 40 година је више од 30 одсто. Зато је важно да не чекају и да што раније крену, ако желе, да стварају потомство. Све се чешће јављају превремене менопаузе, тако да и младе жене имају све мање овулаторних циклуса када могу да затрудне. Све друго код њих може да се лечи, али време, и природни фактори, не могу, каже Марија Шорак.

У Клиничком центру у Крагујевцу се годишње роди 2.800 беба. Планира се отварање центра за вантелесну оплодњу, али недостаје новац, око 400.000 евра за лабораторију и један специјалиста за ембиологију. Иначе, овакав центар би посећивало најмање 100 парова сваког месеца, који имају проблем са стерилитетом. То значи да би годишње Крагујевац био богатији за најмање 200 нове деце.

Срби не воле кондоме

мушки стерилитет
Фото: Илустрација

Истраживање спроведено 2010. године је показало да мушкарци у Србији годишње користе два кондома. Статистика, која је наше мушкарце ставила на дно Југоисточне Европе, показала је да Мађари користе три, а Бугари 4 кондома. Као разлоге, због којих не користе једину сигурну заштиту, млади у Србији су навели да им „није комфорна“, да им „није доступна када затреба“, па чак и то да „без кондома доказују љубав“.

Блиц