Срби ПРОНАШЛИ „РАЈ“ за куповину: Враћају и 200 ЕУР

Београд — Држављани Србије често одлазе у Мађарску у куповину јер су тамо неки производи не само јефтинији, него се уштеда може остварити и враћањем пореза на граници.

рај за куповину
Фото: Thinkstock

Тако се у суседној Мађарској знатно јефтиније могу купити храна, козметика, кућна хемија, храна за псе, техничка роба па и беби-опрема и неки други производи.

Осим на разлици у цени, уштеда се може остварити и враћањем пореза на граници, такозване АФЕ. Најчешћи проценат који се враћа је око 27 одсто. На неке прехрамбене производе је нешто ниже – око 17, док је, на пример за књиге, око пет процената, пише Дневник.

За техничке производе, као што је рецимо телевизор, повраћај пореза је између 12 и 18 процената, у зависности од продавнице у којој је купљен. Треба истаћи и то да је процедура враћања пореза у Мађарској, у највећем броју случајева, нешто другачија од већине осталих земаља Европске уније.

Наиме, код њих се порез најчешће враћа у продавници у којој је роба и купљена, и то следећи пут кад се врати у њу. Лимит за враћање пореза је око 60.000 форинти, или око 200 евра. У продавницама техничке робе углавном може да се врати преко компаније „Глобал Блуе”, али и она узима мањи проценат, па у том случају за враћање остаје мање новца.

У Сегедин у месечну куповину: Кад год цене скоче у Србији, грађани се спакују у аутомобиле и оду на породични шопинг у регион. Главна земља у којој је, према суду потрошача, све повољније и даље је Мађарска. У Сегедин се најчешће скокне да би се напунио фрижидер сиром и месом или обукло од главе до пете.

Купци из Србије који желе да користе такозване АФЕ на каси на којој плаћају робу морају нагласити да желите да им се врати. Након обављене куповине, радницима у продавници се даје пасош и они завршавају комплетну папирологију. Папири и рачун који даје продавац у продавници у којој је роба купљена обавезно морају да се овере на граници. Цариници знају комплетну процедуру и најчешће ништа не мора да им се објашњава.

Дневник/Хронограф