Шумадинци траже да Стивен Хокинг добије УЛИЦУ у њиховом граду

Многи ће да помисле да постоји нека веза између славног научника и српског града, али ње нема.

стивен хокинг
Фото: АП/Танјуг

Ако „прође“ петиција покренута на интернету, Чачак би ускоро могао да добије Улицу Стивена Хокинга.

Иницијативу да једна чачанска улица понесе име легендарног, недавно преминулог, научника покренула је група житеља овог шумадијског града. Многи ће да помисле да постоји нека веза између славног научника и српског града, али ње нема.

Петиција се налази на порталу „петиције 24.цом“, а у образложењу стоји да је Хокинг један од највећих умова двадесетог века и да као такав несумњиво заслужује да улица у Чачку понесе његово име.

– Стивен Хокинг рођен је 8. јануара 1942. године. Унапредио је разумевање простора, времена и простор-време сингуларитета. Британски научник стекао је светску славу због свог рада на црним рупама и теорији релативитета, а иза себе је оставио низ дела од којих је најпознатија књига Кратка историја времена – стоји се у образложењу.

Предлагачи ове идеје подсећају да је Хокинг током каријере разоткрио неке од најзамршенијих тајни космоса и да му је у 22. години, као студенту, дијагностикована изузетно прогресивна неуромоторичка болест, амиотрофна латерална склероза (АЛС) због које је већи део живота провео у колицима, потпуно непокретан, приморан да комуницира помоћу рачунара и гласовног синтисајзера.

Како је саопштила његова породица, Хокинг је преминуо мирно, рано ујутру у среду, окружен најближима. „Дубоко смо ожалошћени. Он је био велики научник и изванредан човек, чије ће наслеђе живети годинама“, саопштила су његова деца Луси, Роберт и Тим.

Хокинг је временом постао и икона популарне културе, па се појавио у „Звезданим стазама“, „Симпсоновима“, „Футурами“, „Штреберима“, али и представама „Летећег циркуса Монтија Пајтона“ и на једном од албума легендарног бенда „Пинк Флојд“.

„Једном је рекао, ‘Не би ово био неки космос, да није дом људима које волиш’. Недостајаће нам заувек“, саопштила је његова породица.

Танјуг/Хронограф

ВИДЕО: Стивен Хокинг – Свемирска тишина: