Ступиле на снагу ИЗМЕНЕ ЗАКОНА: Нови прекршаји – ОШТРИЈЕ КАЗНЕ

Озбиљније казне у саобраћају, веће за коришћење петарди, скидање зимских гума и почетак уписа у школу само су неке новине.

казне
Фото: илустрација

У Србији, почев од 1. априла престају и почињу да важе многи прописи. Хронограф вам на једном месту представља сва нова правила.

Веће казне у саобраћају

Ако вас полицајац заустави првог априла и за невезан појас напише вам казну од 10.000 динара, није шала, него почетак примене нових правила Закона о безбедности у саобраћају.

Тако је од првог дана наредног месеца максимална количина алкохола у крви за возаче смањена са 0,3 на 0,2 промила, а повећане су и санкције за прекорачење брзине.

казне
Фото: Телеграф

За претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута и за вожњу са више од два промила алкохола у крви предвиђен је затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Са друге стране, за поједине прекршаје казне су смањене, попут вожње у зауставној траци, или ако је возачка дозвола истекла за више од шест месеци.

Зимске гуме

За возаче у Србији пролеће није стигло у уторак 20. марта, јер су зимске гуме обавезне све до 1. априла.

Закон прописује да возачи, у случају снега или леда, у периоду од 1. новембра до 1. априла морају да користе зимске гуме на свим точковима, вожња на летњим пнеуматицима у тренутним временским условима изузетно је небезбедна. На срећу, зима је отишла, а са њом могу и зимске гуме.

казне
Фото: илустрација

Упис ђака првака

Упис ђака у први разред основне школе почиње 1. априла и трајаће до почетка лета. Основно образовање је обавезно, министарство ради на томе да и средња школа постане обавезна, па ће родитељи који не упишу своје дете у први разред бити кажњени са 100.000 динара.

У први разред требало би да буде уписано 65.510 малишана који до почетка школске године имају најмање шест и по, а највише седам и по година, односно они који су рођени од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012.

казне
Фото: илустрација

Матични број за усвојену децу

Законом о матичном броју предвиђа се да се усвојеном детету, на захтев родитеља, може одредити нови матични број иако није дошло до промене података о детету (датум и место рођења, пол). Тиме се омогућава да дете које је усвојено стекне нови правни идентитет, добије и нови матични број.

Такође, овим законом ће бити олакшане процедуре доделе матичног броја и пријаве деце одмах у породилиштима.

казне
Фото: Курир

Казне за петарде

Казне за нарушавање јавног реда и мира бацањем петарди и паљењем других пиротехничких средстава биће знатно више него што су биле. Уместо досадашњих 10.000 динара, најнижа казна износи чак 50.000, док горња граница иде до 100.000 динара.

казне
Фото: илустрација

Порез за странце

Од 1. априла на снагу ступа и примена Закона о порезу на додату вредност који би требало да отклони двоструко опорезивање као и неопорезивање услуга које привреда обавља са станим компанијама.

Најважније измене се односе на промену која ће онемогућити двоструко опорезивање, затим, биће измењен начин обрачуна ПДВ-а, а овај Закон ће део Пореске управе преселити у Министарство финансија.

Г. Авалић, Телеграф/Хронограф