Рођена је дан после пробоја Солунског фронта, а данас је напунила 104 године

Глумица Бранка Веселиновић напунила је 104 године. Иза познате филмске и позоришне глумице је више од 80 година каријере.

бранка веселиновић
Иза Бранке је 80 година успешне каријере / Фото: ЈДП

Глумила је у више од хиљаду представа и 50 серија и филмова. Рођена је као Бранка Ћосић 16. септембра 1918. године у Бечеју.

Студирала је Глумачку школу при Народном позоришту у Београду одакле су је упутили на праксу те се убрзо нашла у представи „Карлова тетка“ која се играла у Новом Саду.

Бранка је била члан првог ансамбла Југословенског драмског позоришта, играла је са највећим и најзначајнијим глумцима Југославије. Дуг је списак награда које је Бранка добила за свој глумачки и хуманитарни рад а била је и амбасадор Уницефа.

Њен 100. рођендан, обележен је посебном свечаношћу.

Играла је у првој представи Југословенског драмског позоришта 3. априла 1948. у комаду „Краљ Бетајнове“. У Београду је играла и у Уметничком и Народном позоришту.

У Америци је на енглеском језику играла главну улогу у представи „Мајка храброст и њена деца“.

У матичној кући, ЈДП-у, одиграла је више од четрдесет улога. За улогу Гине у Нушићевој „Ожалошћеној породици“ добила је „Стеријину награду“ 1964. године.

Добитник је још многих плакета, награда и признања за свој глумачки и хуманитарани рад, као што су Орден рада са златним венцем, Нушићева награда за животно дело, Стеријина награда, Вукова награда…

Два велика глумачка имена Југословенског драмског позоришта који су у ЈДП-у од његовог оснивања 1947. године, Бранка и Млађа Веселиновић, 2012. године су донирали средства Фондацији ЈДП из којих се додељује награда глумцу или глумици за најбољу интерпретацију у представама које су у датој календарској години игране на сцени ЈДП-а.