ПОСАО СТОЛЕЋА: Обнова српских тоалета

Обнова српских тоалета – један од највећих успеха власти и показатељ новог руха државе, како се хвалио председник Вучић. Скупили смо на једном месту резултате овог посла. У нашој бази погледајте шта је све урађено за пола милијарде динара, колико је потрошено за ове радове.

обнова тоалета
Фото: илустрација

Србија је потрошила пола милијарде динара на обнављање тоалета у здравственим установама у 2016. години, показују подаци Министарства здравља које БИРН по први пут објављује.

Министарство је за посао обнове тоалета ангажовало четири фирме – Јадран, Roofs, Тончев градња и Новеко. Реновирани су поједини тоалети у 136 здравствених установа у 16 округа широм Србије, с тим да су само у Здравственом центру Врање прекинути радови.

У бази података не постоје подаци за Војводину, јер министарство није расписало јавну набавку за обнову болничких тоалета на овој територији.

обнова тоалета
Српски тоалети пре обнове/Фото: илустрација

Министарство је платило још 20 милиона динара предузећу Кула пројект за надзор свих радова.

Географски посматрано, рекло би се да је посао уређења тоалета подељен поменутим фирмама по регионима. У Београду и Западној Србији радио је Јадран, у Шумадији и Јужној Србији фирма Roofs, у Источној Србији ангажована је Тончев градња, а на крајњем југу Србије Новеко.

519,5 милиона – Потрошено без ПДВ-а; 135 – Установа санирано; 4 – Извођача радова

У овој бази података систематизовани су прецизни подаци о обиму посла који је урађен – која фирма је изводила радове у одређеној здравственој установи, колико је плаћена за тај посао и шта је конкретно урадила.

Посао санације тоалета у болницама био је најављиван више пута, још од јесени 2015. године и о томе се нашироко говорило. Председник Србије Александар Вучић, који је обилазио радове, често је потенцирао у јавности да је то један од највећих успеха власти и показатељ новог руха државе.

Јавна набавка за овај посао спроведена је у децембру 2015. године у преговарачком поступку без објављивања јавног позива за подношење понуда. То би било оправдано у хитним и непланираним ситуацијама, што у овом конкретном поступку није био случај.

обнова тоалета
Ново рухо државе: Обновљени тоалети у „Гуча“ стилу/Фото: илустрација

Базу података о извршеним радовима погледајте на следећем линку: Јавно.рс

БИРН/Хронограф