Чак два милиона Американаца живи као да су у земљи Трећег света: Најгоре је Навахо индијанцима

Према статистичким прорачунима, 19 пута је већа вероватноћа да индијанске породице немају чисту пијаћу воду, него беле породице, док је двоструко већа вероватноћа да је немају црна и латино домаћинства.

сиромаштво у САД
Навахо Индијанци у 21. веку немају воду за пиће / Фото: Танјуг/АП

Док приступ чистој пијаћој води постаје све тежи у многим деловима света, једна компанија користи иновативну технологију да помогне у решавању тог проблема за угрожене заједнице у Сједињеним Америчким Државама.

Безбедна пијаћа вода је витални ресурс, који је недоступан за сваку трећу особу широм света, наводи Светска здравствена организација.

То укључује више од два милиона Американаца који живе без текуће воде, а то је нешто што непрофитна организација „Дигдип“ покушава да реши, преноси Глас Америке.

„Индијанске породице имају 19 пута већу вероватноћу него беле породице да немају текућу воду, а црна и латино домаћинства имају двоструку вероватноћу“, истиче директорка „Дигдипа“, Џули Вехтер.

Припадници племена Навахо живе у највећем индијанском резервату у земљи, који се протеже широм савезних држава Јуте, Аризоне и Новог Мексика. Четрдесет одсто становништва овде нема текућу воду, што значи да људи често морају да путују до 100 километара, до града и назад да би је набавили.

сиромаштво у САД
Фото: Танјуг / АП

Да би помогли у решавању недостатка воде, компанија „Сорс Глобал“ поставила је хидропанеле за прикупљање паре из ваздуха и производњу чисте пијаће воде за 500 домова.

Коди Фреизен, директор компаније „Сорс Глобал“ објашњава да хидропанели његове компаније изгледају скоро као нормални соларни панели осим што су мало дебљи.

„Оно што раде је да користе сунчеву светлост и ваздух да направе савршену пијаћу воду. Ако узмемо један панел из кутије и ставимо га на земљу, за 15 минута, пола сата касније, биће то чаша воде“, наводи он.

Свака хидроплоча је независни водовод. То је животно питање племена Навахо, посебно за старије чланове заједнице.

„Неки од њих су рекли да никад у животу нису помислили да ће имати пијаћу воду у цевима у својој кући. Сада им је вода на дохват руке уместо да идемо у ‘Волмарт’ и купимо воду за пиће. За мене је благослов да видим ово“, каже припадник племена Навахо, Џери Вилијамс, преноси Глас Америке.

сиромаштво у САД
Фото: Танјуг / АП

Џули Вехтер из „Дигдипа“ каже да је за постизање једнакости у приступу води у САД потребна одговарајућа инфраструктура прилагођена потребама сваке заједнице.

„Стварност је да земље са високим приходима имају невидљиве кризе са водом где се заједнице унутар њихових граница које немају текућу воду често игноришу, а то једноставно није прихватљиво“, истиче Вехтер.

С обзиром на то да климатске промене и старење инфраструктуре доприносе притиску становништва на снабдевање водом, Вехтер каже да је оно што је потребно свеобухватна, проактивна помоћ свакој заједници која нема безбедну пијаћу воду.

Танјуг