Мушкарац на кога се обрушила фасада може да ТУЖИ СТАНАРЕ ЗГРАДЕ, а сазнали смо и на колику одштету има право

– Повређени није више не Оделењу интензивне неге пошто је стабилног здравственог стања. Налази се на оделењу неурохирургије и наставља се његово даље лечење у Ургентном центру – рекли су у овој здравственој установи за „Телеграф“.

тужи станаре
Пролазници су били веома уплашени/Фото: Телеграф

Мушкарац на кога је јуче пао део фасаде тежак 10 килограма у Булевару краља Александра, данас је стабилно и наставља се његово даље лечење у Ургентном центру. Да ли ће и колике последице због овога сносити, тек треба да се утврди, али је готово извесно да ће за незгоду коју је преживео морати да добије одштету која му следује. Њена висина зависи од много фактора, а може ићи и до пола милиона динара!

– Повређени није више на Одељењу интензивне неге пошто је стабилног здравственог стања. Налази се на оделењу неурохирургије и наставља се његово даље лечење у Ургентном центру – рекли су у овој здравственој установи за Телеграф.рс.

Мушкарац је имао озбиљне повреде главе и примљен је у тешком стању. На срећу, стање му се у међувремену стабилизовало, али ће за ово неко морати да одговара.

Консултовали смо адвоката Чедомора Кокановића који се бави станарским правом који нам је објаснио да је за ову несрећу одговорна стамбена заједница зграде, односно да је одговорност на власницима станова.

– Уколико су станови откупљени, што је данас случај са већином где општина није више власник, него су стамбене јединице приватно власништво, о фасадама треба да брину сами станари. Треба да се организују и сакупе новац за обнову оронулих фасада или да се обрате Градском-стамбеном предузећу уколико имају такав уговор са њима. Како су, зграде постале приватне, те ствари падају на терет власника станова – рекао је Кокановић за Телеграф.рс и додао да, сходно томе, повређени треба да тужи зграду са које је отпала фасада.

Како је објаснио, то може да учини једном тужбом у којој може да тужи зграду и неколико власника, све у згради, или само зграду, па да се станари договоре како да скупе новац да га исплате јер, када се ради о фасади, она је заједничка својина свих власника станова.

Према његовим речима, на висину одштете утиче много фактора – физички бол, душевни бол, страх и трошкови лечења.

– Могуће је да је та особа трпела јако пуно бола или мање, или не уопште, ако је одмах пао у несвест, али то треба да каже лекар који га је први прегледао. Може да му остане гадан ожиљак, због чега може психички да пати или да му то отежа функционисање, као кад рецимо због бола неко не може да ради. Једнако је важна дужина трајања бола баш због тога, али и тршкови лечења. Због свега овога је јако тешко утврдити колику накнаду неко може да добије – каже адвокат.

Један други адвокат је раније за београдске медије изјавио да ако се повредите на улици, у тржном центру или у теретани, упаднете у шахт или ударите главом у поштанско сандуче, имате право на одштету, која може да износи од 100 до 450 хиљада динара!

тужи станаре
Мушкарац је задобио озбиљне повреде главе/Фото: Телеграф

На обештећење могу да рачунају и они који се угрувају у градском превозу услед наглог кочења возила, уједа пса луталице, уганућа због улегнућа на тротоару.

Према речима адвоката Гвоздена Гргура, за лакше повреде ногу или руку због упадања у шахт, или ожиљака од од уједа пса и слично, следи одштета за претрпљени страх, душевни бол, као и претрпљен физички бол у износу од 100 до 150 хиљада динара, док је код тешких телесних повреда са преломима и одређеним степеном умањења опште животне способности, од 400 до 450 хиљада динара.

С. Васић, Телеграф