Научник који ПЛАНИРА да изврши САМОУБИСТВО: „Моја порука је…“

Аустралијски научник Дејвид Гудал (104) допутовао је у Швајцарску, где планира да касније ове недеље изврши самоубиство уз помоћ лекара.

самоубиство
Фото: Youtube prinscreen

Научник је непоколебив у својим намерама и нада се да ће тим чином послати поруку посланицима у Аустралији, преноси АП.

„Порука коју бих волео да пошаљем је: Једном када неко пређе 50 или 60 година, требало би да буде слободан да одлучује за себе, да ли жели да живи или не“, рекао је Гудал новинарима, непосредно пошто је слетео на аеродром у Базелу.

Аустралијски научник планира да се сутра састане са лекаром у Швајцарској, а да у среду одржи конференцију за новинаре.

Швајцарска је једна од земаља најтолерантнијих када је реч о „самоубиству уз помоћ“, пише АП.

„Јако жалим што сам достигао оволику старост, желим да умрем“

Еутаназија у дословном преводу значи „добра смрт“. Дејвид Гудол, сточетворогодишњи научник из Аустралије, сматра да за њега више нема доброг живота, па му је добра смрт једина остала.

„Јако жалим што сам достигао оволику старост“, рекао је еколог који није терминално болестан.

„Нисам срећан. Желим да умрем. Није то претерано тужно. Тужно би било кад би ме у томе спречили.“

Помоћ при самоубиству је противзаконита у већини земаља, а у Аустралији по закону еутаназију могу да затраже само неизлечиви болесници при чистој памети.

Због тога је Гудал заказао термин у клиници за еутаназију у Базелу, у Швајцарској, преноси Гардијан.

Exit International, непрофитна организација која се залаже за легализацију еутаназије, помаже Гудолу да отпутује. У њиховом саопштењу се наводи да је неправедно да је један од „најстаријих и проминентнијих становника натеран да путује на другу страну света да би преминуо с достојанством.“

Ова компанија је покренула кампању за подизање средстава на сајту GoFundMe како би Гудол и његов помоћник могли да путују првом класом. Кампања је до сада прикупила 17.000 аустралијских долара, пише Недељник.

Гудол је доспео на насловне стране када је 2016. изјавио да више није способан да буде професор. Тада је имао 102 године.

Танјуг