ПУТИН ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ: Шеф руске државе се поздравља са народом на Саборном тргу (ВИДЕО)

У Кремљу одржана церемонија инаугурације изабраног председника Русије Владимира Путина. Он ће наредних шест година управљати државом.

инаугурација
Фото: Youtube printscreen

Владимир Путин званично је данас преузео дужност председника Русије. Путин је прихватио председнички амблем и председнички мандат у Кремљу.

Данашњим полагањем заклетве у Великом Кремљовском дворцу Путин је ступио четврти пут на председничку функцију. Он је на председничким изборима у марту добио 76 одсто гласова.

Он ће наредних шест година управљати државом. Изабрани шеф државе је положио заклетву у Андрејевској сали.

Као врховни командант, Путин управља стратешким нуклеарним снагама. После церемоније он ће поново добити све атрибуте власти, укључујући нуклеарни кофер.

Председник Русије Владимир Путин има право да у наредне две недеље предложи мандатара за састав нове Владе.

Нови детаљи: Герхард Шредер присуствовао инаугурацији

На инаугурацији, у првом реду, био је некадашњи канцелар Немачке Герхард Шредер. Занимљиво, да се после говора, Путин прво руковао са руским патријархом, па са Шредером и на крају са Дмитријем Медведевим.

Путин на Саборном тргу са народом

Уз почасне плотуне шеф руске државе изашао је на Саборни трг, где је извршио смотру Кремаљског пука. Затим се придружио грађанима на Саборном тргу. Ту се налази око 1.500 људи који честитају новом председнику Русије. Међу њима су и „Волонтери победе“ који су учествовали у Путиновој предизборној кампањи.

У 11.24 зачули су се почасни плотуни Кремаљског пука.

Прва честитка

Прва честитка долази из Пекинга: Кинески МИП честитао је Путину инаугурацију.

Дрес код и Стивен Сигал


Дрес-код на церемонији: Црно одело за мушкарце и хаљине за жене, док припадници војске носе свечане униформе са орденима и медаљама. Међу многобројним званицима промећен је прослављени глумац Стивен Сигал, који је стигао са супругом на инаугурацију.

Нова Влада и нуклеарни кофер

После инаугурације, председник Русије Владимир Путин има право да у наредне две недеље предложи мандатара за састав нове Владе. Као врховни командант, Путин управља стратешким нуклеарним снагама. После церемоније он ће поново добити све атрибуте власти, укључујући нуклеарни кофер.

Обраћање Путина после инаугурације

Сматрам својим дугом и смислом свог живота да урадим све за Русију, поручио је Путин, обраћајући се окупљенима по ступању на дужност.

Русија треба да буде савремена и динамична, да храбро прихвата изазове времена и да јача своје лидерство у сферама где смо традиционално јаки, рекао је Путин.

„Русија ће бити снажна, док ће народ живети боље“, обећао је он.

Историја не прашта само једно – равнодушност и недоследност, оценио је Путин.

Путин положио заклетву: „Кунем се да ћу у складу са надлежностима Руске Федерације поштовати и чувати права и слободе људи и грађана, поштовати и штитити Устав Руске Федерације, штити суверенитет и независност, безбедност и целовитост државе и верно служити народу“, заклео се Путин.