СРС најавила да ће СПРЕЧИТИ фестивал „Мирдита“

Прошле године организација Заветници покушала је да спречи одржавање фестивала „Мирдита, добар дан“ у Београду, на ком се представља косовска културна сцена. Ове године такву намеру има СРС. Државни званичници се не оглашавају поводом претњи, а из Иницијативе младих за људска права поручују да нико неће осујетити суштину фестивала.

мирдита
Са прошлогодишњег фестифала „Мирдита“/Фото: Н1 printscreen

После неуспелог одржавања митинга у Хртковцима, Српска радикална странка нашла је нови пик – Фестивал „Мирдита, добар дан“, који се већ четири године одржава почетком јуна у Београду, а који за циљ има приближавање косовске културне сцене београдској публици, пише у тексту новинара телевизије Н1.

Прошле године, фестивал су покушале да спрече десничарске организације Заветници и Алтернатива. Радикала и Војислава Шешеља тада није било. Зашто су се онда пробудили баш ове године?

„Ово што он ради нема везе ни са политиком, ни са правом, ни са елоквентношћу. Ово је циркус, без идеје, без икакве поруке. Ја ту само видим очајничку борбу једног сада већ осуђеног ратног злочинца да се одржи на политичкој сцени Србије“, каже Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права, која организује фестивал.

Поруку да ће на све начине спречити одржавање фестивала радикали су упутили из здања највише законодавне институције – Скупштине Србије. Ни председница парламента, ни било ко од државних органа није се оградио од оваквих порука.

Новинарка КРИК-а Бојана Павловић оцењује поводом последњих дешавања у вези са Косовом да постоји веза између радикала и странака на власти.

„Српска радикална странка је гласноговорник, односно изговара оно што владајућа већина мисли“, сматра Павловић.

А у протеклих месец дана, забрањена је рукометна утакмица између јуниорки Србије и Косова, косовски каратисти се неће појавити на такмичењу у Новом Саду, а у Београд није дошла делегација косовске скупштине, јер је председница парламента, управо на примедбу Војислава Шешеља отказала позив који је упутио Ненад Чанак.

Што се тиче фестивала Мердита – из организације поручују да ће се он одржати и да ће Београђани моћи да се упознају са културном сценом Косова.

„Неће успети ниједна порука радикала, да наруши поруку фестивала, а то је да културна размена између Београда и Приштине доводи до сарадње и побољшања односа и до нормализације односа о ком слушамо сваки дан, а на чијем успостављању јако мало радимо“, каже Тодоровић.

мирдита
Прошле године су Заветници покушали да спрече одржавање фестивала „Мирдита“/Фото: Н1 printscreen

У Иницијативи младих очекују да полиција заштити организаторе, учеснике и посетиоце фестивала и да, како кажу, не буде пасивна као прошле године, када су, по оцени Иницијативе допустили десничарским организацијама да се превише приближе месту одржавања фестивала.

Душан Млађеновић, Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.