Влада и Стране НВО заједно промовишу „ТВ речник родне равноправности“

Промоција „ТВ речника родне равноправности“, серијала ТВ емисија које се у краткој форми баве родном проблематиком, биће одржана у уторак 15. маја у 19:30 часова у Кући краља Петра I. Циљ пројекта је промена свести код целокупног становништва Србије о положају и улози жена у друштву, свест о могућностима коришћења законски загарантованих права жена, борба против дискриминације и већа заступљеност жена у свим сегментима друштва.

ТВ речник родне равноправности
Фото: Promo

Упркос мериторној Одлуци Одбора за стандардизацију српског језика Института за српски језик Српске академије наука и уметности (САНУ), којом се, са аспекта највишег лингвистичког ауторитета за српски језик, ставља тачка на све даље тврдње о исправности „родно диференцираног језика“ који нам се последњих година намеће преко медија, наставља се промоција „језика родне равноправности“ од стране појединих владиних и невладиних структура, финансираних из иностранства.

Како најављују организатори, емисије скрећу пажњу на сугестивну манипулацију и то да често живимо са понуђеним моделима, сликама и подтекстом којим нас медији, рекламе, друштво и најближе окружење, уверавају да је оно што нам се сервира у ствари оно што сами желимо.

Решење овог проблема они виде у другачијим медијским обрасцима, за жене и мушкарце који желе нешто више од понуђених улога које не излазе из оквира стереотипа и које желе могућност избора и ослобођење од стереотипа.

Циљ пројекта је промена свести код целокупног становништва Србије о положају и улози жена у друштву, свест о могућностима коришћења законски загарантованих права жена, борба против дискриминације и већа заступљеност жена у свим сегментима друштва.

„Учесници су др Зорана Антонијевић, Милица Станковић антрополошкиња, др Снежана Арнаутовић уметница, проф. др Милева Павловић, Ирена Јовановић новинарка, проф. др Давор Џалто и Данијела Марковић теолошкиња – активисти Невладине организације „Институт за студије културе и хришћанства, затим др Адриана Захаријевић филозофкиња, Снежана Дакић ТВ ауторка, Милица Гацин новинарка, Бојана Бурсаћ историчарка уметности, проф. др Тања Мишчевић, Ирена Вујовић председница Савета за родну равноправност града Београда, др Данило Прњат уметник“, пише у најави.

Уредница је Нина Мудринић Миловановић, дизајн/продукцију радио је Владимир Мачар, продуценти су Центар за савремену уметност Strategie Art, Natura et Lex, Studio Maximum. Пројекат је подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Кућа краља Петра I налази се у Васе Пелагића 40 на Сењаку.

Блиц

1 коментар

  1. теоло{ШК}иња, него шта?! Јер јасно је да је Артемида била хеленска бо{ШК}иња, а на глогу расту гло{ШК}иње.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.