У недостатку капеле у Куршумлији држе САНДУКЕ СА ЛЕШЕВИМА у сутерену стамбене зграде

Професорка ликовне уметности Милена Вукајловић (36) није дозволила излагање покојника у заједничким просторијама једне стамбене зграде у Куршумлији, општини која нема капелу.

Илустрација / Фото: А. Станковић

Скоро сви станари те зграде дозволили су грађанима да покојнике излажу у сутерену стамбене зграде јер у Куршумлији нема капеле. У тај случај умешала се комунална инспекција, а на помолу је и судски епилог.

Милена Вукајловић рекла је агенцији Бета да је у питању заједничка просторија која се налази на улазу зграде, испод њеног стана и да у њој станари већ дуже време организују бдење покојницима.

„То се прочуло по граду, па су почели да довозе покојнике из других насеља и других зграда. Испред улаза поставе поклопац сандука и крстачу, а у просторији покојника. Онда, фамилија, комшије и пријатељи долазе да изјављују сучешће и ту буде послужење с пићем и храном“, навела је она.

Поукашала је да се договори са станарима да се забрани и спречи тај несвакидашњи поступак, али станари то нису прихватили због чега је Милена Вукајловић поднела пријаву комуналној инспекцији.

„У разговору с њима, није било шанси за договор. Саопштили су ми да је та просторија погодна за бдење, јер има мокри чвор. Вероватно због кувања кафа, али и купања покојника“, рекла је она.

Комунална инспекција одмах након пријаве донела је решење о забрани коришћења те просторије у те сврхе.

У решењу пише: „Забрањује се стамбеној заједници у улици Топличкој да врши излагање посмртних остатака преминулих особа, у заједничким просторијама“. Војислав Утвић (73), који одржава спорну заједничку просторију и чува кључеве од ње, казао је агенцији Бета да осуђује Миленин поступак.

Истакао је да су скоро сви станари веома огорчени због њене пријаве.

Управник зграде поднео је жалбу, коју су потписали сви пензионери, станари зграде, комуналној инспекцији и затражио да се решење поништи и дозволи излагање покојника.

„Очекујемо да комуналном инспектору проради савест и да поништи забрану и донесе позитивно решење, и дозволи нам да у овој просторији излажемо покојнике, јер заиста немамо где“, казао је Утвић.

Истовремено, он каже да су станари сагласни да и даље излажу покојнике, без обзира не забрану комуналне инспекције.

Станарка Ранка Нешовић (73) каже да су сви станари, пензионери, сложни и да ће прекршити одлуку комуналне инспекције.

’“Не дај, боже, да неко умре, али овде ће бити изложен јер нема где на друго место, и не занима нас никакво решење… Не може Милена Вукаљовић једина да се буни због тога, јер смо ми већина која је овако одлучила“, казала је Ранка Нешовић.

У тој стамбеној згради има 30 станова, живе пензионери, бивши радници дрвног комбината ШИК Копаоник. Милена Вукајловић каже да су заиста сви пензионери сагласни са том одлуком, док има подршку младих станара.

„Није морално ни према покојницима, нити станарима, ни комшилуку, а нарочито према деци, која се ту стално играју. Не дозвољава ми моја професија да се не супротставим овом неморалном чину“, казала је она и додала да нико не размишља о здравственој сигурности станара, посебно деце.

Најавила је да ће поднети тужбу против станара, јер крше прописана правила становања у заједничкој згради.

Иначе, у Куршумлији нема капела, па је обичај да се покојници до сахране држе у кућама.

Бета/Новости

1 коментар

Comments are closed.