Вучица Цока из Миријева ПАТИ ЗА ДОМОМ, петиција да се врати кући; Власнике вучице чекају пријаве?

Покренута петиција да се дивља животиња ухваћена у звездарском насељу врати људима који су је одгајили. Још није утврђено код кога је, до сада, била ова звер.

вучица цока
Цока у стану/Фото: Фејсбук

Вучица Цока, ухваћена у београдском насељу Миријево, налази се на сигурном у Зоолошком врту, али њен боравак међу решеткама и зидинама забринуо је многе, па су тако грађани покренули петицију, на којој је до 15. маја прикупљено скоро 4.000 потписа! Њени власници, ако буду пронађени, највероватније ће зарадити прекршајну пријаву, по Закону о добробити животиња. У МУП тврде да су надлежном тужилаштву послали извештај и да чекају налог о томе како даље да поступају.

Судбина звери, европске сиве вучице која ће ускоро добити младунце, узбуркала је јавност. Женка је ухваћена у Миријеву прошле седмице после вишесатне потере. Мирна и питома, убрзо је пребачена у Зоолошки врт.

– Вучица је смештена, једе нормално, не показује знакове агресије, што значи да не долази из дивљине но да је питома. Период прилагођавања је успео. Власници се нису јавили, нити је ко звао нити долазио – кажу из зоо-врта.

„ЛЕВИЈАТАН“: ДАЈТЕ ЈЕ НАМА – ПОКРЕТ „Левијатан“, који је први кренуо у потрагу за вучицом, огласио се у понедељак на друштвеним мрежама, апелујући да се њима као фондацији омогући брига о Цоки: – Нисмо ми звали полицију него је наш извор оданде контактирао с нама и ми смо одмах кренули у потрагу. С „Ветерином“ је контактирано тек када смо начули да ће је убити, а ми је нисмо нашли. Полицајац је рекао да чека само дозволу и да се она помери из „насељеног дела“. О власнику нећемо да говоримо ништа, о овима из „Ветерине“ још мање, али је веома битно да ми нисмо хтели ништа да објављујемо, што се може видети на нашој временској линији на „Фејсбуку“, док „спасиоци“ нису почели да каче слике „акције“, од које наравно није било ништа осим лајкова и тапшања по рамену.

Како сазнајемо, нико није контактирао ни са ЈКП „Ветерина Београд“, чије су дежурне екипе уловиле вучицу. Животиња је у зоолошком врту јела кувану пилетину, а одбијала сирово месо, што сведочи да је Цока расла међу људима.

У међувремену су на друштвеним мрежама освануле њене фотографије у аутомобилу, дневној соби, а нижу се и стотине коментара грађана који су отворили дебату: „Шта треба учинити са Цоком“. Једна од особа коју смо позвали наводно је у контакту са некадашњим влсницима вучице.

– Они засад не желе да дају никакве изјаве. Ако буде потребе, обратиће се медијима. Овако ће бити док не видимо резултат досадашњег рада. Сви желе да се ово реши најбоље по Цоку – рекла је саговорница.

У тексту електронске петиције се наводи да је вучица грешком изашла из дворишта куће у којој је одрасла.

– Она пати за својим домом и пати за људима који су је са само две недеље спасли сигурне смрти и помогли јој да одрасте у једну неговану, вољену и сретну вучицу. Молим све људе доброг срца да потпишу ову петицију и тиме помогнемо Цоки да се врати својој кући, дворишту и власницима, који за њом тугују – пише у петицији.

вучица цока
Цока у свом дворишту – Фотографија објављена на друштвеним мрежама

Мада добра намера потписника петиције није спорна, чињеница је да су власници животиње прекршили закон и вучицу довели у незавидну ситуацију. Милица Ранковић, из Удружење за заштиту животиња и развој грађанске свести „Феникс“, такође сматра да Цоку треба вратити власницима, али да до овога није смело ни да дође.

– Толико дуго је живела с њима и на тај начин и ту сад нема дискусије – наглашава Ранковићева. – Међутим, треба пооштрити контролу јер је забрањено држати дивље животиње. Вучица је сада сигурно у тешкој ситуацији. Срећа је да је жива! Међутим, проблем је што људи уопште тако раде, јер у ову ситуацију не треба ни доћи. Она је питома, очигледно је да су водили рачуна о њој. Притом, она није бежала, већ се шетала. Али проблем у нашој држави је што се не спроводе закони.

Према њеним речима, сигурно је да постоје људи који не знају шта сме, а шта не, али већина се понаша као да санкције не постоје.

– На друштвеним мрежама људи каче слике злоупотреба животиња. Хватају дивље животиње, које им служе за вежбу за псе. Јавно то раде, што значи да никада нису трпели никакве санкције. Дешава се, на пример, да ловци убију мајку, а онда младунце вучице поделе пријатељима који желе да их држе у кући… Велики је јаз између папира и праксе – закључује Милица Ранковић.

вучица цока
У Зоолошком врту

МЕДВЕД РАСТРГАО КУВАРИЦУ

* У МАРТУ 2015. године откривено је да је у стану у центру града један Крагујевчанин држао вука. Животиња је живела у нехигијенским условима, а пре него што је пребачена у београдски зоо-врт, њен власник ју је наводно пустио у дивљину, на планину Голију.

* У НОВЕМБРУ 2016. од једног Београђанина је одузет макаки мајмун којег је он чувао у стану. Истог месеца у Србобрану су пронађена три медведа које је власник држао у неодговарајућим условима.

* БЛИЗУ ресторана „Тигањица“ код Зрењанина 2011. једну жену је растргао медвед када је ушла у кавез да га нахрани. Тада дугогодишњи станар етно-села није испуштао несрећну жену из чељусти све док није престала да даје знаке живота. По доласку, полиција је усмртила животињу.

Е.В.Н, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.