Ема Морано: Рецепт за дуговечност

У суботу, 15. априла 2017. године, преминула је Ема Морано, најстарија особа на свету. Последња особа рођена у 19. веку, умрла је у свом дому у Вербанији, на северу Италије у својој 118. години.

ема морано
Фото: Splash News

Од 1899. године, када је рођена Ема Морано, па до данас, свет се драстично изменио. Она је живела у три века, преживела је оба светска рата и чак 90 различитих влада Италије. Била је сведок многих важних научних открића као што су инсулин, антибиотици, пеницилин, телевизија, атомска бомба, мобилни телефони, компјутери, интернет и слично.

Ема Морано се родила у северној италијанској регији Пијемонт, 29. новембра 1899. године. Била је најстарије од осморо деце Ђованија Морана и Матилде Брешани. Када је била дете, њена породица се преселила у Паланцу, на језеру Мађоре, где је Ема живела до краја живота.

ема морано

Емин живот се драстично променио 1919. године, када јој је у 20. години дијагностификована анемија. Лекар јој је тада саветовао да једе жива јаја и она се до краја живота придржавала тог режима. Многи лекари су после покушавали да је упозоре да је конзумирање јаја сваког дана лоше за њено здравље, али она их је игнорисала. Не само да јој јаја нису нашкодила, него је и надживела све лекаре који су били забринути за њу.

Ова дуговечна Италијанка је имала вереника који је за време Првог светског рата отишао на фронт и никада се више није вратио. Удала се против своје воље 1926. године за извесног Ђованија Мартинуција и пар је 11 година касније добио сина, који је умро са само шест месеци. Овај брак није био срећан и Ема је често трпела физичко насиље, па је коначно, после смрти детета, решила да заувек напусти Ђованија. Касније је своју дуговечност приписивала управо одлуци да напусти насилног мужа. Ема Морано је једном приликом изјавила за Њујорк тајмс да је после тога имала много удварача, али никада није изабрала другог партнера, јер, како је рекла, није желела да нико доминира над њом.

Морано се издржавала радећи у фабрици за израду торби од јуте и као куварица у хотелу, а у пензију је отишла тек са 75. година. Др Карло Бава, који је био њен лекар скоро четврт века, изјавио је за Гардијан да је Ема ретко кад јела воће или поврће. Када ју је упознао, она је јела три јајета дневно, од чега два сирова ујутру, омлет у подне, а за вечеру је јела пилетину. Овде је, очигледно, и генетика играла важну улогу, јер је Емина сестра Анђела Морано живела 102, док им је мајка преминула у 91. години живота.

Хронограф