Читаку: Косово НИКАДА није било део Србије

Такозвани амбасадор Косова у Вашингтону Вљора Читаку је данас на седници Савета безбедности Уједињених нација изјавила да Србија мора признати независност Косова, које је „слободно и независно, што се неће променити“.

амбасадор косова
Вљора Читаку/ФОТО: Википедија

Независност Косова не представља губитак за Србију, јер никада није било део Србије, рекла је Вљора Читаку на седници Савета безбедности посвећеној Косову.

Косовска независност није резултат сецесионистичког процеса, него распада Југославије, која је престала да постоји, изјавила је Вљора Читаку, уз констатацију да је Косово „млада држава, али и веома стара нација“.

Одувек смо ту, Европљани смо. Надам се да ће Косово ускоро имати дипломатске односе са Србијом, рекла је Вљора Читаку.

Она је изјавила да ће ове године око 30.000 ученика на Косову завршити средњу школу.

То је прва генерација рођена на слободном Косову. Они од нас траже бољу будућност и истину. Али, истина и помирење се не могу градити на лажима, рекла је Вљора Читаку, уз тврдњу да је за злочине у ратовима у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову одговорна „српска државна машина“.

Београд покушава да поново испише историју, фалсификујући чињенице, чему нема места у Савету безбедности, изјавила је Вљора Читаку.

Она је рекла да су косовски Срби који желе да се придруже Косовским снагама безбедности и полицији изложени систематским претњама Београда и да су неки ухапшени у Србији.

Вљора Читаку је изјавила да Србија нема право вета на стварање оружаних снага Косова.

Говорећи о одлуци Београда да карате репрезентацији Косова спречи улазак у Србију, Вљора Читаку је оценила да се не ради о изолованом инциденту, пошто је групи посланика косовског парламента онемогућено учешће на регионалном скупу у Београду.

Вљора Читаку је рекла да је директор Канцеларије за Косово Владе Србије Марко Ђурић био ухапшен на северу Косова у складу са стандарном процедуром.

Косово не толерише провокације. На Косово представници Владе Србије могу ући само уз дозволу косовских власти. Ђурић је боравио на Косову и после хапшења, јер је добио дозволу и поштовао процедуру, изјавила је Вљора Читаку, уз констатацију да је Приштина посвећена дијалогу са Београдом и јачању мира и стабилности на Балкану.

Вљора Читаку је рекла да ће косовске власти чинити све како би било решено убиство лидера грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића, који је убијен у северном делу Косовске Митровице.

Ивановић је био један од ретких Срба који је говорио о Приштини као главном граду Срба на Косову. Отворено је говорио о претњама из Београда локалним Србима на Косову, изјавила је Вљора Читаку.

Фонет

 

3 Коментари

  1. Ovoj polu nepismenoj šiptarki koja ima jasnu funkciju „IZVOĐAČA RADOVA“ treba poslati skenirane izjave Albanaca koji su dolazili iz Albanije od 1945 godine pa sve do smrti najvećeg genocidnog maršala nad Srpskim narodom Josipa Broza Tita iz arhiva draže JUGOSLAVIJE i države SRBIJE gde su izjavili, dali reč i obavezali se da će poštovati, ceniti i braniti Zakon i Ustav države Srbije a ta država je konfiksovala i ponekad retko odkupljivala Srpska domaćinsta i poklanjala ovim navodno izbeglim Alnacima. Sve što je proizašlo iz minulog vremena Srpski narod u Srbiji svaća i prihvača da su ti navodni emigranti iz Albani jednostrano prekrišili i poništili kao raskinuli sa državom Srbijom taj Ugovor. Zato Srpski narod i država Srbija treba da uzme grabovu metlu i sve navodne šiptare i albance da počisti sa svojih teritora nazad u Albaniju. Kako su sejali krajnje je vreme da to i požnjeju. „OŽILjAK ZA OŽILjAK“,

  2. Srbija nema ni jednu državnu propagandnu agenciju , koja bi na ovakve i slična baljezgarije sa bilo koje strane – zasula Fljoru , i takve, bujicom činjenica u stranim medijima , pa nek bulazne i dalje! Prvo treba počistiti sopstveno dvorište..

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.