Почело обележавање славе града Београда – СПАСОВДАНА – Измена саобраћаја због Литије

 

Лутургија је почела око девет сати, а присуствују јој овогодишњи домаћин славе, градски менаџер Горан Весић, заменик градоначелника Андреја Младеновић и многобројни грађани.

спасовдан
Са прошлогодишње литургије/Фото: Новости

Београд – Литургијом у Вазнесењеској цркви, коју служи патријарх српски Иринеј, данас је почело обележавање славе града Београда – Спасовдана.

Лутургија је почела око девет сати, а присуствују јој овогодишњи домаћин славе, градски менаџер Горан Весић, заменик градоначелника Андреја Младеновић и многобројни грађани.

Како је најављено, после литургије ће у 11.30 сати испред Вазнесењске цркве кренути Спасовданска литија током које ће бити читане три молитве.

Као део прославе Спасовдана ће у 17 сати бити одржан и свечани пријем у Старом двору.

Вазнесење је један од 10 празника посвећених Христу. Спада у покретне празнике и увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.

У народу је празник Вазнесења Господњег познатији као Спасовдан, а колики има значај види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовјековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349. године, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као српску престоницу, у част обнове и напретка, Град је као своју крсну славу узео Спасовдан.

Измена саобраћаја због литије поводом Спасовдана

спасовдан
Са прошлогодишње Спасовданске литије/Фото: Никола Скендерија

На сајту Скупштине града Београда је наведено да ће се сукцесивно затварати за саобраћај улице како поворка буде пролазила, а када прође, отвараће се.

У Београду ће данас од 11 до 14 часова бити измена у саобраћају због црквене поворке – литије поводом Спасовдана.

Данас од 10 до 14 часова забрањено је паркирање возила у Адмирала Гепрата (од Добрињске до Кнеза Милоша), у Добрињској (од Краљице Наталије до Адмирала Гепрата), на такси стајалишту на Теразијама, а у супротном возила ће бити уклоњена.

Од 10 часова биће уклоњени сви привремени монтажни објекти – покретни продајни објекати и баште, дуж путање поворке.

Траса литије која почиње у 11 сати испред Вазнесењске цркве, на углу улица Кнеза Милоша и адмирала Гепрата, је улицама Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразије, кнеза Михаила до Париске, Кнеза Симе Марковића до Поп Лукине, Бранкова, Краљице Наталије и Добрињска где се поворка завршава.

спасовдан
Траса литије

Бета/Танјуг