ОДБЕГЛА ВУЧИЦА ОДГАЈАНА НА МЕДАКОВИЋУ Власница тврди да Чоколада „НИЈЕ ВУК НЕГО ПАС“

Вучица Цока, која је прошлог викенда нађена у Миријеву и затим смештена у Зоолошки врт, расла је у једној одгајивачници паса и мачака на Медаковићу, а њена власница тврди да је она у ствари мешавина чешког вучјег пса и вучице.

вучица цока
Фото: Приватна архива

Власница „страшне вучице“ објаснила је за Блиц да Чоколада, коју од милоште зову Цока, није вучица него хибрид.

– Њена баба Бебана је била вучица, а отац и деда су Немачки овчари, док јој је мајка полутан, односно хибрид. Тако је и Цока мешавина вучице и пса. С обзиром на то да је прво колено, логично је да личи на вука, али није вук – почиње причу В. С. која има одгајивачницу чешких вучјих паса на Вождовцу, али је неретко помагала и псима луталицама.

вучица цока
Цока у Зоолошком врту/Фото: РТС/Youtube

Све је, како каже власница, кренуло по злу када је прошле суботе несрећна животиња побегла због покварених шарки на боксу у којем је боравила.

– Изашла је у вечерњим сатима јер мајстори нису добро поправили шарке. Полиција ми је позвонила на врата у три сата после поноћи, па смо заједно кренули да тражимо Цоку. Она се ваљда испрепадала и није могла да нађе пут до куће, па је отишла до Миријевског парка, а тамо је организована хајка на њу. Бојали су се да их не нападне, а они су напали њу. Уместо да јој помогну, људи су је дочекали с моткама – прича узнемирена власница понављајући да јој је само циљ да јој се љубимица врати кући.

вучица цока
Фото: printscreen

Већ сутрадан, како каже, отишла је са ћерком у Зоо врт са све папирима који доказују Цокино порекло, али није успела да је види.

– Разговарала сам са директором Зоо врта који ми је рекао да не могу видети свог љубимца без одобрења, али не знам ко би то требало да одобри. Цока није била чипована како је планирано јер је имала крпељску грозницу, те би јој такав поступак угрозио живот. Али сам зато имала све папире, доказе о томе ко је она. Желела сам да будем бар поред кавеза, само да је видим – прича В. С.

Међутим, није ни слутила да ће њене муке тек тада кренути. Обраћала се, каже, ветеринарској инспекцији на Дедињу, ишла од врата до врата, али и даље све тапка у месту.

вучица цока
Цока се дружи с тринаестогодишњом девојчицом/Фото: Андријана К, Приватна архива

– Нама би најлакше било да платимо, само да је не гледамо како се мучи. Она се препустила, јер није навикла да буде затворена, посебно у непознатом окружењу и са људима које не познаје. Бојимо се да ће угинути ако тако настави. Тужна је, страшно ми је било када сам је видела такву на снимцима и фотографијама – прича скрхана власница и додаје да им остаје само да чекају на одобрење ветеринарске инспекције како би Цока била враћена кући.

Омиљена игра шугице, а храна пилетина

Цока највише воли да се игра шугице са малолетном ћерком В.С, а једе свежу, млевену пилетину.

– У њу је уложено толико љубави, од рођења је овде, те је путовала свуда са нама. Наравно да волимо и остале псе, али она је и посебна љубимица. Зато се и зове Чоколада или Цока како јој тепамо – каже В.С.

Нисмо се крили, отишли смо у Зоо врт

вучица цока
Фото: printscreen

Немају ништа, каже В.С, са петицијом која је покренута на друштвеним мрежама за повратак Цоке власницима, али ни са удружењем „Левијатан“ које је наводило да се власница нигде није појављивала.

– Одмах сам отишла до Зоо врта и обраћала се онима који могу да ми помогну да вратим свог љубимца. Желимо да све иде званичним путем, да испоштујемо процедуру. Покушавамо да пронађемо стручњака који ће да утврди да је Цока пас, а не вук – закључује Цокина власница, која је и демантовала изјаве ветеринара да је Цока стара и скотна. Она, како каже власница, баш данас пуни две године.

Сузана Луковић, Блиц