СКАНДАЛОЗНО: Хилари у лектири за ђаке у Прешеву

Албански национални савет предложио књигу бивше прве даме САД за школу. Момчило Павловић: Ово је пропаганда и провокација.

хилари клинтон

Између Шекспира, Ги де Мопасана, Бајрона и Штефана Цвајга, у наставни план и програм за албански језик и књижевност залутала је и Хилари Клинтон! За једно од дела које треба да читају и анализирају ђаци првог разреда гимназије у општинама на југу Србије на часовима албанског, предложена је аутобиографија бивше прве даме САД, државног секретара и сенаторке. Национални просветни савет, како сазнајемо, сугерисао је да се Хилари избаци из плана и програма, те да се замени прикладнијим садржајима.

Председник НПС Радивоје Стојковић, потврђује, за „Новости“, да је о овоме било речи на последњој седници Савета, те да су се сложили да наставни план и програм у целости могу да подрже, али уз напомену да би ово дело требало избацити из њега.

– Предложили смо „Аутобиографију“ Бранислава Нушића, који је одлична спона између два народа – објашњава Стојковић за „Новости“. – Та спона може да буде и породица Скендер-бега, коме су брат и отац били у манастиру Хиландар. Треба наћи примере који повезују два народа.

Култ Клинтонових: Албанци на Косову гаје култ Клинтонових. Тако је један од главних приштинских булевара назван по Билу Клинтону, који је имао част да лично открије сопствени споменик у природној величини. Баш на Булевару Била Клинтона отворен је и бутик „Хилари“, у част некадашње прве даме.

Да се о наставном плану и програму за албански језик и књижевност дискутовало на последњој седници, за „Новости“ потврђује и историчар проф. др Момчило Павловић, члан НПС. Његов став је да Хилари Клинтон у овом тренутку није тачка која спаја српске и албанске ученике.

– Ако се ради о државном секретару САД, супрузи бившег председника САД Клинтона, који је на Косову и међу Албанцима обожаван толико да су му и споменик подигли – њој није место у овим садржајима – сматра Павловић. – Она није ни књижевник, нити је етаблирани научник, нити може стајати поред Штефана Цвајга, Пјера и Марије Кири… Албанци имају право да предлажу садржаје који су битни за њихов идентитет, али Клинтонова није илустративни пример, то је пре пропаганда и беспотребна провокација.

Просветни савет је своје сугестије упутио Заводу за унапређивање квалитета образовања и васпитања, који се бави израдом наставних планова и програма, а у овом случају сарађује са националним саветом, који је званичан предлагач плана и програма.

Златко Грушановић, директор Завода, објашњава за „Новости“ да Албански национални савет предлаже листу књижевних дела која ће се наћи у програму. Сугестије које је дао НПС Завод ће предочити Албанцима.

хилари клинтон
Основна школа „Сезаи Сурои“ у Бујановцу/Фото: vaaju.com

– Указаћемо им да аутобиографију Хилари Клинтон треба да замене неким делом које ће подстицати срско-албанско пријатељство. На седници НПС говорило се о низу заједничких тема из историје и књижевности, као што су нпр. Марко Краљевић или Скендер-бег, који могу бити спона, а не линија раздвајања – објашњава Грушановић.

Просветни закони кажу да мањински савети могу, а не морају да прихвате сугестије Завода, те да последњу реч даје министар. Он може да прихвати или одбије наставни план и програм, са Хилари Клинтон или без ње. Овај план и програм, за први разред гимназије, односиће се на ученике гимназијских одељења у Бујановцу и Прешеву, које је прошле године уписало 330 ученика у 11 одељења.

И. Мићевић, Новости