Читали су Хрватима стихове „српских народњака“: Фуј, кич, шунд… али онда је откривено ЧИЈЕ СУ ЗАИСТА РЕЧИ ПЕСАМА (ВИДЕО)

У жељи да буду прихваћени или да би приказали себе као део интелектуалне елите, људи понекада измишљају, па и избегну истину када им се постави питање каква је то музика коју они слушају. Хрватски национализам без покрића и лажни елитизам добио је најновији пример у једном видео-снимку из центра Загреба.

хрватски национализам
Фото: screenshot

Новинари хрватског портала Newsbar.tv направили су анкету међу житељима Загреба на тему музичког укуса младих, тачније, на све већи број „цајки“ како они називају новокомповану музику која долази из Србије, због чега је пре неколико дана пуштена у рад и прва радио-станица са том врстом музике.

Иако је неко можда очекивао да ће им у анкети бити читани стихови Цеце, Јелене Карлеуше, Секе Алексић, Милета Китића, Расте и Синана Сакића, они су се ипак одлучили да анкетираним грађанима прочитају стихове познатих песама Прљавог казалиша, Јосипе Лисац, Оливера Драгојевића и Томпсона.

Ако сте очекивали да су грађани препознали хитове својих популарних земљака, преварили сте се.

Свако од анкетираних је у одабраним стиховима видео кич, шунд, као и ширење национализма од стране „српских певача“.

хрватски национализам
Фото: Screenshot

Међутим, то што нису препознали песме популарних хрватских извођача, није им била сметња да за сваког од њих кажу како им је он баш омиљен, одличан певач и да га радо слушају.

Онда су на ред дошли ови стихови:

„Боже, у оку суза ти блиста

иди, у души остани чиста

иди, ја нисам добар ни себи

срећу ти донео не би“.

хрватски национализам
Фото: Screenshot

У питању је популарна песма преминулог певача Синана Сакића, за коју су сви анкетирани рекли да је емотивна, дубока, прелепа, као и да говори о најдивнијим осећањима, па и да такву врсту музике хрватска омладина треба да слуша.

После тога, за крај, новинар је прочитао делове песме Оливера Драгојевића „Лепа без душе“ за коју је више испитаних житеља Загреба рекло да је то класична српска пропаганда којој нема места у Хрватској, напомињујући да готово сигурно има везе са ратом у Крајини.

хрватски национализам
Фото: Screenshot

Не знамо да ли је анкетираним грађанима на крају речено чији су стихови песама били искоришћени приликом испитивања, али верујемо да им по гледању овог видео-снимка вероватно није било свеједно.

С.Р, Блиц