Протутњао УРАГАН у Лозовику

Са мештанима код Велике Плане после стравичног невремена. Почупано дрвеће, уништени кровови и усеви, оштећени далеководи… Лозовичани више немају баште, усеве, пластенике, пишу Новости.

ураган
Град уништио куће/Фото: Новости

Ни бомбардовање није маленом селу крај Велике Плане нанело ране као што је то учинило градоносно, олујно невреме пре неколико дана. „Бомбардовање“ градом величине тениске лоптице трајало је око 45 минута, па нема куће у Лозовику која је остала „неповређена“. Уништени кровови, почупано дрвеће, покидане електричне инсталације, оштећене зграде и објекти, аутомобили… Усеви у овом селу више не постоје.

– Поштено нас је „прегазило“. Објашњавам људима да смо имали ураган, а они се смеју – каже мештанин Горан Јордански. – Званични подаци кажу да је брзина ветра била 33 метра у секунди, или 120 километара на час. На све то додајте град величине лоптице при тој брзини ветра, и рецепт за катастрофу је загарантован – каже овај локални хроничар, док фото-апаратом бележи размере природне непогоде.

Сељани причају да су град и ветар таквом силином тукли да је и удар капи кише болео. Неки су мерили крупније примерке града, и тврде да је било громада од 600 до 800 грама, а није се отопио дуже од 24 сата.

Три дана касније, село личи на градилиште. Више људи затичемо на крововима него на друму. Свако ради шта уме и може. Баке мету тротоар и дворишта, мушкарци поправљају цреп, а најпотрошнија роба су прозорска окна и цреп.

– Цреп однет, фасада избомбардована, намештај натопљен – може да се баци, вакуум прозори са дуплим стаклом разбијени, чак је и ауто у гаражи страдао. Ма, нек је само глава на раменима, идемо даље – каже Драгана Радић.

Супружници Драгомир и Смиља Радић, чија је кућа на излазу из села, не знају одакле да почну – да ли да сређују кров, прозорска окна, или да очајавају над хектарима уништених усева.

– Немам речи… Почело је одједном. Мрак у кући усред дана. Првих десетак минута град је цепао стакло, а онда, кад је грунуло, нико га не заустави. Ја, блесава, држала жалузине док су ми леденице и стакло летели око главе. Да погинем. Вода је цурила из сваке пукотине, из лустера, штекера. Струју нисмо смели три дана да укључимо – сведочи ова жена.

ураган
Горан Ђорђевић показује кров штале /Фото: Приватна архива Горан Јордански

Њен супруг Драгомир, пољопривредни инжењер, каже да пољопривреде у Лозовику нема. На усевима, штета је сто одсто.

Где год се окренете, слика је иста, мука је иста.

– Јад и беда. Од десет хектара нема ништа. Две куће поправљам. Стока кисне – каже Горан Ђорђевић, док нас води да видимо „изрешетан“ кров штале са говедима.

Његов комшија Борисав Петровић нас уводи у кућу где је каратаван натопљен, отпада плафон, а у просторијама од влаге не може да се дише.

ураган
Град/Фото: Новости

Штета две милијарде

Села Голобок, Грчац и Влашки До у паланачкој општини такође су уништена. Из општине су саопштили да је штета већа од две милијарде динара, што је износ који премашује два годишња општинска буџета. Укупна штета на кућама и помоћним зградама је 354.486.069 динара, а на пољопривредним културама 1.822.100.000 динара. Штета на пољопривредним културама је стопроцентна.

Оштећено 1.500 кућа

ураган

Председник општине Велика Плана Игор Матковић, и сам Лозовичанин, каже да ће се размере штете знати у понедељак, али да су процене суморне.

– Комисије су пописале штету у 1.500 домаћинстава у Лозовику и, према проценама, само на објектима штета је већа од милион евра. На 4.500 хектара обрадивих површина штета је тотална – каже Матковић.

Јелена Илић, Новости