Италијани доказали: ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ТУЖИЋЕ НАТО ЧЛАНИЦЕ (ВИДЕО)

Тужиће НАТО: Прве тужбе српских грађана оболелих од карцинома против земаља НАТО-а због бомбардовања осиромашеним уранијумом треба очекивати крајем септембра и у октобру.

тужиће нато
Фото: Зоран Синко, ЕПА

То је најавио данас председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум“ Свето Ного. Тужбе ће бити појединачне, објаснио је он.

На симпозијуму о последицама бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999. године, одржаном на Нишком универзитету, Ного је рекао да се неће радити о колективним тужбама него о појединачним тужбама „несрећника“ оболелих од карцинома и тужбама њихових породица.

„Земље чланице НАТО тужићемо за материјалну и нематеријалну штету. Кренућемо са тужбама против пет земаља, а после симпозијума биће договорено које ће то земље бити“, рекао је Ного.

Он је казао да ће наредних месеци бити формиране радне групе које ће писати тужбе и додао да су иза тог „пројекта“ стале Адвокатска комора Србије, Адвокатска комора Београда и делом Адвокатска комора Ниша.

„Све је већи број оболелих од карцинома, чак се и бебе рађају са карциномом. Не признајемо ‘вишу силу’, а као интелектуалци немамо право да ћутимо о томе“, изјавио је Ного.

Председник Организационог одбора симпозијума адвокат Срђан Алексић рекао је да је за судске процесе који ће бити вођени пред националним судовима земаља чланица НАТО-а, за грађане Србије најбитније то што је италијански суд потврдио узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и оболевања војника који су боравили на бомбардованој територији Косова и Метохије.

тужиће нато
Фото: Printscreen

„Војницима оболелим од канцера и породицама преминулих суд у Италији одобрио је надоканаду штете у висини од 200.000 до 500.000 евра. Ми ћемо тражити исту одштету за наше грађане“, казао је Алексић.

Према његовим речима, Италијанима је било потребно пет година да на суду докажу узрочно-последичну везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом и оболевања од канцера, а Србији је њиховим доказима посао олакшан и до прве пресуде би требало да се стигне за две године.

„Апелујемо да дође до споразума и решења мирним путем, јер уколико је италијанским грађанима исплаћена накнада штете, не видим разлог због чега је не би добили и наши грађани“, истакао је Алексић.

Члан италијанске Комисије за истраживање последица бомбардовања осиромашеним уранијумом Доменико Леђеро рекао да су све пресуде у Италији донете у корист војника, а осуђујуће за Министарство одбране.

„У Италији је забележено преко 80 случајева. Војници су добили велика обештећења“, казао је Леђеро. Он је додао да је штетно дејство осиромашеног уранијума на здравље људи доказано у Италији још 1987. године.

Руководилац помоћи парламента Русије Србији током деведесетих година Сергеј Бабурин рекао је да Србија јесте много закаснила са тужбама, али још није сасвим касно да их поднесе „јер ствари не треба остављати овакве какве јесу, јер ћемо сви бити саучесници неправде“.

Бабурин је рекао да су осуђени многи људи који су бранили земљу, а нису осуђени они који су је бомбардовали. Дводневни симпозијум у Нишу окупио је тридесетак домаћих и међународних стручњака из области права, медицине, технике, атомске физике и екологије.

Бета