ЛИБЕРИЈА ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ КОСОВА

Либерија је још једна од земаља која је повукла признање независности Косова.

либерија
Фото: Филип Краинчанић, Танјуг

Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је првом спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност „на основу сазнања да Беогард није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово“.

„Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ“, наводи се у ноти.

Министар Ивица Дачић је рекао да је одлука Либерије веома важна за Србију, јер показује да процес и дијалог још трају.

“Република Либерија која је иначе признала Косово неком својом одлуком из 2008. донела је одлуку да анулира односно поништи то писмо о признању Косова док трају и док се не заврше до краја преговори и дијалог који се води под окриљем Европске уније. Зато што они не желе да се стављају на једну од страна у оквиру овог дијалога. За нас је та одлука веома важна, веома добра и позитивна јер показује да тај процес, да дијалог и даље траје и ово је на неки начин ето и наш допринос наставку дијалога у Бриселу који ће се наставити у недељу“, рекао је Дачић.

либерија
Писмо Министарства спољних послова Либерије о повлачењу признања Косова/Фото: Министарство спољних послова Србије

Шеф либеријске дипломатије рекао је да је његова посета могућност да Србија и Либерија отворе нову страну у историји својих односа.

Подсетио је да су Либерија и Србија кроз бившу Југославију, увек биле пријатељи.

“Ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства са вама и људима из Србије. Данас смо потписали шест споразума и ти билатерални документи биће корисни за оба наша народа. Либерија је заинтересована за градјење добрих односа са Србијом, а партнерство које ће донети корист обема земљама“, нагласио је он.

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да Либерија није повукла признање независности Косова и да српски медији шире лажне вести.

Да подсетимо, Либерија није прва земља која је повукла признање Косова, али је тачан број оних који су признали Косово, барем судећи према изјавама Београда и Приштине, и даље непознаница.

Прва држава која је повукла признање је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године. Предомислио се и Сао Томе и Принсипе, а крајем прошле године признање је повукла и Гвинеја Бисао. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је прошле године саопштио да су и Бурунди повукли признање.

Либерија је Косово признала 30. маја 2008. године.

Б92/Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.