ЗАШТО СУ САВРЕМЕНЕ ЖЕНЕ све чешће САМЕ – Објашњава водећи руски психолог

Алексеј Ситников је доктор психологије и „водич кроз живот“ познатих Руса. Без много демагогије и филозофије, открио је зашто жене све теже налазе партнере.

алексеј ситников
Алексеј Ситников/Фото: Facebook

– „Хоћу куцу! Хоћу куцу! Хоћу пса!“ Девојчица већ толико дуго моли родитеље да јој купе пса, али они прво морају да поверују да ће се сама бринути о њему. Дете је напорно, али не схвата да испунење жеље не зависи ни од тате ни од маме, но од њене спремности да на себе преузме одговорност за беспомоћну животињу.

Ако она то не схвати у детињству, то „Хоћу куцу!“, врло брзо се претвара у манијакално „Хоћу мужа!“. Она још није спремна да се уда, па зато ни не примећује да је савршено паковање мушкарца већ ту – достављен право у хотел Four Seasons и гурнуто под њена врата.

Када девојке данас дођу код мене на психолошке консултације, оне с религиозном посвећеношћу причају о тренутку сусрета: „Где да га упознам? Како да га упознам?“ Сајтови су затрпани милионима истих фотографија девојака у купаћим костимима на кревету.

Познанство је само бескорисни инструмент, ми сваки дан са неким разменимо телефоне и у томе нема ничег судбоносног. Али биће. Када та девојка прво пронађе себе, не њега, престаће да се нервира, из очију ће јој нестати несигуран, узнемирен поглед, усмериће га у своје биће, а њен дневник ће бити испуњен сопственим делима. Прави мушкарац ће се појавити одмах, и неће се мимоићи. Жена није милосрдна сестра, монахиња ни светица.

Тада ће се на хоризонту појавити баш онај који ће проћи кастинг ваше подсвести. И заиста која је сврха пронаћи главне глумце за филм ако сценарио нису још ни почели да пишу?

Да, ви сте егоиста и он је егоиста. Али ако сте спремни за везу, а спреман је и он, онда ће у процесу заједничког живота свако бити способан да се благо промени. То се деси само од себе ако се ви држите њега и он вас. Партнери поштују једно друго само ако свако од њих поштује себе.

Друштвеним стереотипима ми блокирамо подсвесне сигнале. На пример, отишли сте у ресторан, гледате мени не знате шта да наручите – салату или нешто масно. Па ако ни тако мали сигнал подсвести не можете да прихватите, биће вам тешко да допрете до своје женствености, снова, енергије. У ресторану наручујете нешто што је модерно и од чега се не гоји, а у ствари желите оно што сте волели као дете. Треба да испуните своју жељу и поручите оно што хоћете, иначе ћете целог живота имати секс без оргазма.

Хоћете мушкарца? Укључите егоизам и будите оно о чему он машта. Није ствар само у томе како изгледате. Сад пишем из Кијева где има много лепих девојака, али све очарање нестане када почну да говоре. Нема ничег сексепилнијег од интелекта. Ако сте привлачни, он ће сести поред вас. Али од тог тренутка до односа, посебно оних озбиљнијих – је веома дуг пут. Уколико хоћете да упознате мушкарца није довољно да вас он само примети, него да временом (а још боље одмах) схвати да сте право благо. Некоме почињемо да будемо потребни када му је пријатно, када открива нешто ново и он жели да понавља то стално изнова.

Зато да бисте прошле боље, приредите му „мескички туш“ – покажите му да оно што ће се десити ви контролишете. Када је он потпуно сигуран да ћете доћи – понекад откажите. Али зато се појавите и приредите нешто неочекивано када се не нада.

И на крају још нешто. Човек је, како смо већ објаснили, егоиста и више од било кога воли себе и свој труд. Дозволите му да на вас потроши време, бесане ноћи, да се труди. Грешка је носити партнера на леђима и не пуштати га да се брине о вама – да остане у кревету када сте болесни, да вас чека на аеродрому усред ноћи, или недељама спрема изненађење за вас.

 Ивана Стојанов, Ноизз