ЋИРИЛИЦА и ПОРОДИЉЕ ујединиле власт и опозицију у Београду

Седнице новог сазива градског парламента често су обележене жустрим расправама власти и опозиције, али су одлуке о попусту за фирме које истакну свој назив на ћирилици и да жене које роде треће дете од града добију једнократну помоћ од 30.000 динара, подржали сви одборници Скупштине града.

ћирилица и породиље
Фото: Тања Валич, Танјуг

Одборници су прво једногласно усвојили одлуку да фирме које истакну назив на ћирилици добију попуст од пет одсто, ако закупљују простор од града. Предлог смањења цене образложио је градски функционер Андрија Младеновић, који је рекао да је то начин да се у главном граду ћирилица подржи и да се подржи употреба ћириличког писма.

„Град ће изгледати много лепше. То ће и страним туристима дати једну лепу слику нашег града. А то је и начин да подстакнемо наше установе да се заштити ћирилица. Ово не значи да покушавамо да латиницу ставимо у други план“, рекао је Младеновић.

Одборник са листе „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ Борко Стефановић рекао је да подржава такву одлуку, јер је предлог јако добар, али да има неколико питања, јер не би желео да „Београд изгуби космополитски дух који га краси“.

Он је питао да ли ће они који истакну назив и на ћирилици и на латиници имати попуст и да ли ће бити неких условљавања.

„Онај ко стави оба писма остварује право на попуст“, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Андреја Младеновић је рекао да град нема могућности нити жели да било кога условљава.

„Старбакс и Мекдоналдс имају своје називе на ћирилици у земљама у којима је то службено писмо. Ако они процене да је то у њиховом интересу, мислим да ће то бити прихваћено. Може да се истакне назив и на оба писма“, рекао је Младеновић и поновио да то није обавеза, него вид подстицаја.

Подршку свих присутних одборника добила је и одлука да жена која роди треће дете од града добије 30.000 динара.

Градски секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да је од почетка године 6.388 жена добило помоћ града и да је укупна вредност те, једнократне исплате, била око 93,5 милиона динара.

Она је рекла да је одлука о 30.000 динара за треће дете само додатак већ постојећим мерама града и објаснила да ће жена која роди треће дете добити 40.000 динара – 30.000 динара за треће дете и још 10.000 динара који се издвајају за свако новорођенче.

Станисављевић је додала да социјално угрожене породиље у Београду имају право на помоћ од 25.000 динара.

„Редовно измирујемо та давања. Не каснимо ни дан“, рекла је Станисављевић.

Одборница листе „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ Љиљана Јовчић рекла је да та листа подржава сваку меру која води подстицају рађања и да су сва новчана средства добродошла, али да нису довољна.

„Апелујем да убудуће да ова новчана давања буду већа него што смо то сада прописали“, рекла је Јовчић.

Она је питала да ли ће мајка која у трећој трудноћи роди близанце добити помоћ само за треће дете или за оба.

Станисављевић је рекла да ће она добити 30.000 за треће дете и по 10.000 по рођеном детету и да ће то укупно бити 50.000 динара.

Скупштина је са 12 гласова против изгласала и мере помоћи инвеститорима – да градоначелник организује радну групу за савет и помоћ инвеститорима који улажу више од 50 милиона евра и помоћ при регистрацији за оне који улажу 10 милиона.

Радојичић: Водимо рачуна о рационалном трошењу

ћирилица и породиље
Зоран Радојичић/Фото: РАС Србија

Градоначелник Зоран Радојичић изјавио је да су ребаланс овогодишњег градског буџета и завршни рачун града за 2017. годину реални и стабилизациони.

„Водимо рачуна о рационалном трошењу“, рекао је Радојичић новинарима током заседања Скупштине града.

Он је из дневног реда као значајну издвојио тачку о будућој помоћи Београда инвеститорима и додао да му је драго да је она усвојена, јер се њоме „стимулише да инвеститори улажу у Београд“.

Градоначелник је као значајну тачку оценио и одлуку о подизању споменика утемељивачима кошарке у Србији – Радомиру Шаперу, Бориславу Станковићу, Аци Николићу и Небојши Поповићу, и споменика некадашњем поглавару Српске православне цркве патријарху Павлу.

„Људима који су задужили наше грађане и историју, направићемо обележје“, рекао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да му је драго и због тога што се опозиција сагласила о финансијском подстицању постављања ћириличних назива фирми, као и што је једногласно донета одлука о једнократној новчаној помоћи родитељима за треће дете.

Н1