ФРЕСКА: Путин, Обама и анђели са саксофонима – Светски лидери као „МУДРАЦИ СА ИСТОКА“

На зиду римокатоличке цркве светог Антуна Падованског у граду Витебску у Белорусији, појавила се необична фреска, на којој су представљени Владимир Путин и Барак Обама како клече пред бебом Исусом, док анђели на небу свирају саксофоне.

фреска
Фото: CNN.gr

На први поглед, слика делује као представа библијске сцене: Богородица држи у наручју бебу Исуса, а анђели свирају фруле. Али, када се боље погледа, постају приметни неки детаљи који се значајно разликују од традиционалне хришћанске иконографије. Неки анђели свирају саксофоне и бас гитаре, док људи у пословним оделима узмичу од њиховог погледа. Штавише, тројица мудраца са истока који указују поштовање новорођеном Богомладенцу невероватно личе на руског и бившег америчког председника, као и на Далај Ламу.

Обама и Путин на фрескама цркве у Витебску: уметник је објаснио своју идеју

„Ако говоримо о фрескама које су иза нас, имамо представе засноване на историјским догађајима, али и оне које не приказују земаљску историју“, рекао је надлежни свештеник Влачеслав Борк, за Русија данас. 

„Ако погледамо слику у средини, видимо представу на којој је поклоњење како сиромашних и потребитих, с једне стране, тако и богатих и моћних који стоје чврсто на својим ногама, с друге стране. Али у томе не треба тражити никакав политички подконтекст. Гледалац ће само видети истину да ће пре или касније сви доћи да се поклоне Христу, како богати, тако и сиромашно. Јер је Христос Господ за све људе“.

Уметник који је насликао ове фреске је Владимир Конрусјевич, рођен у Минску, специјалиста фреско-сликарства који је своја дела излагао у Белорусији, Немачкој, Швајцарској и Пољској.

Римокатолички светац, фрањевачки калуђер Антун Падовански, био је Португалац који је путовао по Европи и умро у Италији у XIII веку. Црква у Витебску припада римокатоличкој градској епархији којој припада 12 процената локалног становништва. Налази се на месту цркве Светог Антонија, која је постојала на главном градском тргу од 1676. године, али је претворена у не-религијски објекат, пошто је проглашена за споменик атеизму 1961. године, под Совјетским Савезом.