Скоро 500 деце НЕСТАЛО је од почетка 2018. у Србији: Осморо деце још од прошле године НИЈЕ ПРОНАЂЕНО

Само за првих пет месеци ове године у Србији је пријављен нестанак 471 детета, пише Политика. Готово троструко већи број (1.334) пријављен је прошле године, а посебно забрињавајући податак јесте да осморо нестале деце до данас није пронађено.

нестала деца
Фото: Илустрација

Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и отац убијене девојчице Тијане, сматра да број нестале деце и малолетника представља аларм за друштво.

Он је подсетио да је Фондација прошле године покренула Регистар несталих особа у Србији, са циљем да се број несталих учини видљивим за популацију, јер подаци и фотографије, осим полицији, ником другом нису доступни.

– Фондација заступа став да оваквим приступом подацима о несталим особама, који није отворен, јавност не може да се укључи у потрагу и допринесе проналаску несталих, пре свега малолетника – каже Јурић.

нестала деца
Осморо деце нестале прошле године није пронађено/Фото: Илустрација

Он сматра да би велики корак у проналажењу нестале деце било увођење „чајлд алерта“, система који постоји у 12 европских земаља и који се покреће када постоји реална процена да је дете у опасности.

У Србији годишње пријави нестанак више од стотину деце, упозорили су из невладине организације „Астра“ уочи обележавања Међународног дана нестале деце, 25. маја.

По речима представнице „Астре“ Катрине Ивановић, већи је број пријава несталих девојчица, а најчешћи разлог нестанка је бежање од куће.

„У већини случајева се ради о деци млађег узраста која су залутала или старијој која су својом вољом побегла од куће због лоших оцена, свађе са родитељима и која се убрзо врате. Мали је број пријава да су деца отета од стране трећих лица, али има доста пријава родитељских отмица, када дете преко границе одведе родитељ који нема старатељство“, рекла је Катарина Ивановић.

Бесплатна СОС линија: Она је нагласила да Астра од 2012. године руководи европским бројем за пријаву нестале деце у Србији (116 000), на који су од почетка године примили 160 позива, од чега је осам било због пријаве нестанка.

СОС линија је бесплатна и доступна 24 часа дневно, седам дана у недељи и родитељи могу добити информације шта да ураде уколико им дете нестане, коме да се обрате, која документа да прикупе.

Да би деца научила како да се заштите од евентуалне отмице и родитељи како да се понашају када им дете нестане, на Калемегдану је организација Астра организовала дечју представу.

Кроз представу деца су могла да чују да „не постоје две исте маме или тате“, да су сва деца и родитељи различити и да не смеју да иду са непознатима.

Родитељима је дељен материјал са препорукама шта треба да раде ако им дете нестане. У упутству се наводи да деца морају да знају име и презиме и адресу становања, да не отварају врата без дозволе, да никога не обавештавају да су сама код куће.

нестала деца
Игор Јурић

Додаје се да ако посумњају да их неко прати, да се не сакривају у жбуњу, него да иду где има што више људи, а родитељима се поручује да малу децу никада не остављају без надзора.

Танјуг