МИСТЕРИЈА СТАМБОЛ КАПИЈЕ Пронађена је већ ТРЕЋИ ПУТ за 100 година, а остаје питање зашто су њени темељи наново ЗАТРПАВАНИ

Приликом реконструкције Трга републике радници су недавно наишли на темеље Стамбол капије, али се онда испоставило да је то већ трећи пут да је пронађена у последњих 100 година!

трећи пут
Фото: В. Живојиновић, РАС Србија

Наиме, чувени хроничар Београда др Видоје Голубовић испричао је раније за Блиц да су темељи Стамбол капије, или Виртембергове, како су је првобитно звали, раније ископани, па затрпани.

– Када је почетком 20. века прављена окретница трамваја на Тргу републике, нађени су остаци Стамбол капије. Није, међутим, познато из ког разлога налазиште није било заштићено, већ је затрпано – рекао је Голубовић.

трећи пут
Фото: Printscreen

Иако не постоји велики број писаних трагова о откопавању Стамбол капије, пронашли смо један који сведочи да је она откопана, пре 2018. године, још два пута. У годишњаку града Београда број 20 из 1973. др Љубинка Рајковић је писала да су темељи озглоглашеног улаза у варош ископани 20-их година прошлог века, али и послератне 1949. године.

„Када се пре неких 40 година, каже професор Костић, дизала дрвена коцка на терену између споменика кнезу Михаилу и зграде данашњег Дома штампе, указали су се темељи Стамбол капије“, писала је она.

трећи пут
Остаци Стамбол капије сликани са зграде позоришта и стрелицом означена локација/Фото: Александар Ђ. Костић, Промо

Професор Александар Ђ. Костић из описа био је један од оснивача, првих професора и декана Медицинског факултета. Он је имао ретку прилику да види и сними темеље Стамбол капије и то са другог спрата Народног позоришта. Према опису, „налазила се већим делом испред споменика кнезу Михаилу, а мањим делом приближавала се осовини Васине улице“.

„Поред овог открића, такође сасвим неочекивано, почетком јуна 1949. године, када се поправљала калдрма на Тргу републике, били су делимично откривени темељи Стамбол капије који су, како је забележио архитекта Д. М. Јовановић, одмах геодетски снимљени, а подаци о њеном тачном положају и месту унети су у катастарски план Београда“, стоји у годишњаку из 1973. године.

Зашто су бедеми капије оба пута затрпани није познато, али се мисли да људи тих година нису придавали значај археолошким открићима.

Под стаклом и са таблом

Остаци Стамбол капије овог пута биће сачувани и адекватно обезбеђени. Како је најавио заменик градоначелника Горан Весић, локалитет ће бити покривен стаклом, а биће постављена информативна табла.

Сузана Луковић, Блиц