БЕОГРАД У ПРИПРАВНОСТИ Због екстремних временских непогода у наредна 24 сата престоници прете БУЈИЦЕ

Градски штаб за ванредне ситуације одржао је данас седницу којој је председавао градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, а на њој је донета Наредба о предузимању превентивних и оперативних мера заштите од поплава и екстремних временских непогода.

београд
Фото: Блиц/РАС Србија

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење према којем се очекује већа количина падавина током вечери и предстојећег викенда. У већини места у Србији очекује се да ће пасти од 20 до 30 литара по метру квадратном за врло кратак временски период, као и појава града и олујног ветра.

Наредба предвиђа предузимање свих мера заштите становништва и материјалних добара на терену, те умањење могућих ризика од појаве „урбаних поплава”, бујица, одрона и могућих активирања клизишта. Захтевано је ангажовање ресурса комуналних служби и оспособљених субјеката за реаговање у оваквим ситуацијама, као и координација са надлежним јавним водопривредним предузећима у случају спровођења мера одбране од поплава.

РХМЗ: У неким деловима града и до 60л/м2

београд
Фото: Printscreen

– У току вечери, ноћи и сутра у појединим деловима Београда очекује се јак пљусак и грмљавина, локално од 20 до 30 литара по метру квадратном за кратак временски период, могући град и олујни ветар, са великом вероватноћом за велику количину падавина током сутрашњег дана у јужним деловима града где се за 24 сата очекује и преко 60 л/м2 – стоји у најновијем упозорењу које је издао Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Ова количина падавина би се могла окарактерисати као „веома значајна“, али далеко од неких рекордних. Остаће запамћено и записано да је током поплава 2014. године на територији престонице пало 107,9 литара кише, чиме је надмашен дотадашњи рекорд из 1994. године од 94 литре.

На удару Лазаревац, Младеновац, Сопот…

Метеоролози нису променили своје јучерашње прогнозе, па предвиђају да би киша у српској престоници могла да почне да пада око 21.00, те да ће се наставити током ноћи са променљивом јачином.

На удару ће највише бити јужни делови града (Лазаревац, Младеновац, Сопот, Барајево, Обреновац), док би мање падавина требало да буде на северу (Палилула, Земун…).

Могућа изливања на бујичним водотоцима

београд
Фото: Printscreen

Према прогнозама стручњака из РХМЗ могло би доћи до изливања појединих водених токова чак и на територији Београда.

– На бујичним водотоцима у широј околини Београда могућа су локална изливања – стоји у упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода.

Блиц