УНИШТАВАЊЕ КОПАОНИКА! Експлозија малих хидроелектрана на Јошаничкој реци – Хаварија на МХЕ Марићи (ВИДЕО)

Причу о Јошаничкој Бањи и њеним рекама, најбоље одсликава овај шематски приказ Игора Вејновића, из Bankwatch-а. Наиме, после одлуке општине Рашка да, држећи се катастра малих хидроелектрана из 1987. године, одобри сада више од 60, а те године 53 локације, Бањи је припала част, да је ,,заките“ са 17 или 18 малих хидроелектрана.

експлозија малих хидроелектрана

Те 2013. године, на вапај мештана засеока Вележ, др Јелена Дрманац, као члан Савета месне заједнице, организује Збор, да би се о теми говорило ЈАВНО. Праве јавне расправе, није било. Уз помоћ Александра Драшковића који је далеке 1997. радио на враћању статуса бање Јошаничкој Бањи, формира се Одбор за заштиту и развој, при МЗ.

У кратком времену постојања, од септембра 2013. до јануара 2014, овај Одбор успева да, преко кабинета Премијера Дачића, добије излазак на терен Завода за заштиту природе Србије, децембра 2013.

експлозија малих хидроелектрана

У свом објективном извештају износе затечено стање, о чему обавештавају ресорна министарства и саму општину.

Одбор иза овога бива распуштен од стране председника месне заједнице, за кога се испоставља да је власник Мхе Клупци на Гобељској и од стране делегата, поткупљених од инвеститора (обећања за посао, изградња пута).

експлозија малих хидроелектрана

Јелена и Александар, доводе екипе РТС1 – Еко караван, на челу са Драганом Васиљевић, као и ТвПрве – Експлозив, са водитељем Немањом Станковићем, када пред камере излази и Бојан Јаковљевић из Лепосавића, први човек СНС за север Косова, као власник Мхе Вележ. Тренутно је директор ЈП Скијалиште на Копаонику и сувласник још неких Мхе.

Нажалост, мештани Бање се не укључују у одбрану река, остају слепи и глуви на све чињенице. Активност се своди на двоје људи и профил Јошаница Самоковка на ФБ, који настаје баш у сврху изношења истине у јавност.

експлозија малих хидроелектрана
Самоковска река

Практично деривациона технологија, значи – сува корита, уништен биљни и животињски свет, нарушен биодиверзитет, временом, економски уништен крај, а самим тим, миграторно кретање и демографско пустошење.

Општина Рашка је све време игнорисала дописе и остајала незаинтересована.

Инспекције су излазиле и инсистирале на ,,чистим папирима“, упркос стању на терену, које је за њих било небитно.

Сада је изграђено 17 малих хидроелектрана. Управо се очекује пуштање у рад Мхе Самоковска река у самом Националном парку Копаоник, која ће уништити кањон ове планинске лепотице. Машинска зграда је крај водозахвата Мхе Вележ, прве, која је одмах са почетком свог рада 2013. направила ПРОБЛЕМ.

Суво корито у летњим месецима, угинуле рибе у рибњацима, немогућност рада воденица, немогућност заливања, опасност пресушивања извора. Тако је било са првом Мхе. Јошаничка Бања нема канализацију, септичке јаме иду у реке!!???

експлозија мини хидроелектрана

Јошаничка Бања је бањско место са традицијом, чекала је инвестиције, напредак, она је неоткривени бисер у подножју Копаоника и Жељина, са великим капацитетима термалних вода. Главни је температуре 78.5 степени Целзијуса.

Јелена Дрманац и Александар Драшковић су се ставили у службу свих оних који се боре за природу, њено очување, а пре свега оних који су против деривационих Мхе, под изговором, неопходних ,,зелених киловата “ који су у пракси црни, да црњи не могу бити.експлозија мини хидроелектрана

Обновљиви извори енергије НИСУ чисти водотоци, извори пијаћих вода итд. Обновљиви извори енергије су сунце, ветар, биомаса, геотермална, петрогеотермална енергија.

Свака одбрањена река је успех! Реке Бање чекају ревизију и неке некорумпиране инспекторе, да ставе у законске оквире све што је урађено. Можда се и дочека њихово ослобађање.

Погледајте снимак хаварије на малој хидроелектрани Марићи:

Јелена Дрманац