Сину „Џејмса Бонда“ Дачић уручио српски пасош

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се данас са Марком Поповим, сином Душка Попова, по коме је британски обавештајац и писац Ијан Флеминг створио лик тајног агента 007, а који је одлучио да узме српско држављанство.

марко попов
Марко Попов и Ивица Дачић / Фото: Танјуг

Шеф српске дипломатије захвалио је Марку Попову што није заборавио своје порекло и што је одлучио да узме и српско држављанство. Дачић је госту пожелео добродошлицу и изразио наду да му је боравак у Београду угодан.

Иначе, његов отац Душан Душко Попов је био двоструки агент за британски МИ6 и немачко контраобавештајно одељење, Абвер. Био је један од најбољих агената за време Другог светског рата, а многе његове одлуке или дојаве у великој мери су утицале на сам рат. Ипак, Душко није остао познат само као агент, његова личност и живот су били инспирација Ијану Флемингу за обликовање најпознатијег филмског тајног агента на свету, Џејмса Бонда 007.

Душко Попов је рођен 1912. године у Тителу у добростојећој трговачкој породици. Студирао је права у Фрајбургу и у том периоду је постао близак пријатељ са Јоханом Јебсеном, младим немачким аристократом. У једном тренутку, Гестапо је ухапсио Душка под оптужбом да је комуниста. Јебсен му је помогао да га ослободе.

Зато, када се Јохан појавио у Београду 1940. године и предложио Душку да му постане помоћник у немачком контраобавештајном одељењу, није могао да га одбије. Да би олакшао савест, одмах је све пријавио Енглезима у британској амбасади у Београду и постао и њихов шпијун.

марко попов
Немци су Душку давали велике количине новца како би могао да се креће у високим друштвеним круговима / Фото: Wikipedia

Душко је био образован, шармантан, богат, неожењен и радо виђен гост на београдским забавама и пријемима. Немачка је хтела од њега да направи свог првог супершпијуна јер је био једини који је имао пролаз до највиших кругова британског друштва, захваљујући пријатељству са војводом од Кента.

Сав свој посао Попов је радио иза паравана адвоката бродарске компаније. Немци су му дали тајно име Иван, а Британци Трицикл. Путовао је у Рим, Лисабон, Лондон и осим за војне тајне, све време се бринуо и за своју растурену породицу која је бежала од Београда до Дубровника и натраг.

Флемингов кодни број за Џејмса Бонда био је заснован на Поповљевој тврдњи да је сваки пут када му је био потребан савет звао свог ујака, Миливоја Попова, који је живео у улици Милоша Великог 46 у Београду (данас Кнеза Милоша 52), а број телефона његовог стана био је 26-007. Данас је та зграда у близини некадашње Амбасаде Сједињених Држава у Србији и тај број више не постоји у телефонском именику.

Душкови шефови су били Џ. С. Мастерман, професор историје на Оксфорду, који је у оквиру тајне службе водио сектор задужен да обманама исцрпљује снагу нациста. Друга најважнија личност за Попова био је Стјуарт Мензис, глава британске обавештајне службе и одговоран само Черчилу.

марко попов
Као и филмски Бонд, Душко је увек био у друштву лепих жена / Фото: Wikipedia

Трећа битна особа за Попова је био Ијан Флеминг, британски агент који је имао задатак да га прати. Наводно, још после првог сусрета Флеминг је постао скоро опчињен њиме. Једно време су проводили много времена заједно. Тако ће му он касније бити надахнуће у стварању главног лика својих романа о Џејмсу Бонду.

Попов и Хувер

Попов је информацију о скором нападу Јапанаца на Перл Харбор проследио Британцима, а ови су га упутили право у Америку. Шеф ФБИ Едгар Хувер није веровао младом шпијуну са Балкана и није ништа предузео да упозори америчку војску на Хавајима. После напада Душку је било забрањено да било шта пита јер је Хувер био моћнији од свих америчких председника.

марко попов
Насловна страна париског Фигароа: Џејмс Бонд постоји, име му је Попов / Фото: Printscreen

Само неколико недеља пре операције искрцавања у Нормандији, Гестапо је у Лисабону ухапсио Поповљевог пријатеља Јебсена. Британци су се забринули да ће Јебсен одати Попова и угрозити искрцавање, али је било прекасно да се операција обустави. Иако га је Гестапо мучио, Јебсен није открио Поповљев идентитет.

Осим узбудљивог и ризичног начина живота, великог успеха код жена, високог стила и довитљивости у свакој ситуацији, Попов је био инспирација и за сам број 007. Наиме, Попов је рекао Флемингу да постоји одређени број који увек зове када се налази у тешкој ситуацији. То је био број његовог стрица Миливоја Попова 26-007.

О Душку Попову су написане многе књиге и снимљени многи документарни филмови. После завршетка Другог светског рата, наводно је престао да се активно бави обавештајним радом.

марко попов
Душко Попов се током Другог светског рата кретао по целој Европи / Фото: Wikipedia

Мемоари Душка Попова под насловом Трицикл објављени су 1974. године. Предговор је написао Евен Монтегју, његов сарадник и аутор књиге Човек који није постојао. Преминуо је 10. августа 1981. године остављајући иза себе удовицу и четири сина.

РТС / Танјуг

3 Коментари

  1. Душко Попов је био двоструки агент за британски МИ6 и немачко контраобавештајно одељење, Абвер.
    ???
    I to je nas covek ?
    😛

  2. Невероватна је сличност између Душка и турског председника Ердогана ? Још кад узмемо у обзир да се Душков деда звао Осман Попов ? Има ту још што шта очигледно.

Comments are closed.