Милош Модрић: ОТИМАЊЕ ВЕЛИКИХ око мале Македоније – Потукле се јетрве преко свекрве

Ова анализа је настала на основу најновијих информација које су се појавиле у медијима, а бави се и могућим разлозима који су изазвали такво оштру реакцију становништва на потписивање споразума између БЈР Македоније и Грчке.

бјр македонија
Собрање/Фото: opcija.net

БЈР Македонија и Грчка скоро месец дана су на ивици конфронтације између влада и народа тих земаља. То стање је резултат споразума потписаног 17. јуна 2018. године између министара иностраних послова две земље, према коме је Бивша Југословенска Република Македонија постала Република Северна Македонија, а Атина се обавезала да не стави вето на чланство БЈР Македоније у НАТО и ЕУ.

То је скоро моментално покренуло таласе протеста у обе земље. Број незадовољних овим уговором у Грчкој, према анкетама, достигао је 70%. У Македонији тај број је нешто мањи, око 49%, што је можда последица могућности придруживања НАТО-у и ЕУ.

Сада Скопље брзо постаје један од објеката међународне политике. Разлог за то лежи у његовој неутралности, која се нужно одржавала 27 година после проглашења независности. Сада када су последњи бедеми очувања ове неутралности пали, највеће снаге у Европи су спремне да учине све како би омогућиле овој земљи да им се придружи.

Прва од ових главних снага су Сједињене Државе. У овом тренутку, БЈР Македонија је већ примила званични позив за придруживање НАТО-у, организацији која је у потпуности под контролом Вашингтона. Бела кућа је веома заинтересована за очување свог статуса једине супер-силе способне да наметне своју вољу у остатку света. За ово је неопходно што је могуће активније учествовати у свим могућим земаљама, у свим најразноврснијим организацијама и мисијама Америке широм света. И Македонија, без обзира колико је она мала, је укусни залогај за Американце, посебно у светлу конфронтације са другим регионалним играчима.

Друга сила која је ушла у борбу за БЈР Македонију је Европска унија. Изузетно је важно за ЕУ да увуче ову бившу југословенску републику у зону својих интереса. Пошто Европљани постају све независнији на политичкој сцени, они све више почињу да се сукобљавају са САД, посебно у зони својих директних интереса – у Европи. Главни задатак Брисела је ујединити Европу око себе, спречити постојање у овом делу света било које земље која не би била повезана с њим.

бјр македонија
Милош Модрић

Сходно томе, ми имамо пред собом трку за моћ над Македонијом, коју воде високи представници САД и ЕУ. Није тешко израчунати присталице. СДСМ Заева већ је добила позив за прикључење храбрим НАТО – трупама, док ВМРО и друге опозиционе партије настављају своје протесте. Није, дакле, тешко пратити која партија је поборник којих снага. Остаје само једно питање – када ће тачно борба око Македоније престати, а земља моћи да живи мирним животом европске државе?

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.