СКАНДАЛОЗНО! Директор Девете гимназије ЗНАО да професори воде ученике у иностранство и није пријавио Министарству

– Годинама у Деветој гимназији летовања и зимовања „у сопственој режији“ организује неколико професора, па и на чувени Закинтос. Како је могуће да сваког лета и зиме из те школе стотине ђака иде на путовања, и да се тим поводом организују родитељски састанци у просторијама школе, а да директор, заменик директора, секретар и школски психолог о томе „нису информисани“? Ако ништа друго, због тога би од министра требало да добију отказ!

директор девете гимназије
Девета гимназија „Михајло Петровић Алас“/Фото: Дамир Дервишагић

Овако „Аферу Барселона“ коментаришу читаоци домаће штампе у чијим написима се директор Девете гимназије Дејан Јосиповић од одговорности за организовање летовања, на коме су ученици и професори његове школе преварени, брани тиме да о том путовању ништа није знао.

– Професорка је на нижем нивоу од директора школе и министарства. Могао би и ученик да организује путовање у овој школи, па против њега да се води поступак. Крив је директор који треба да лети са посла. А министарство да или врати новац ученицима или их поново пошаље на летовање заједно са наивном професорком. – стоји у једном од коментара.

– Зар ни једном родитељу није било сумњиво да професорка сама све организује? Није она сама, издвојена из колектива, па да сама све планира по свом. Мало чудно што се ни родитељи нису добро распитали како им деца путују. – пише други читалац.

Летовање у Шпанији током којег су ученици Девете гимназије из Београда и још неких београдских школа имали проблем са смештајем, организовала је самостално професорка историје у Деветој гимназији Снежана Мартић, тврди Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Како се наводи у саопштењу, школа и Министарство не могу преузети никакву одговорност за летовање ученика, јер је путовање организовала професорка у сопственој режији, без икаквог учешћа школе и сагласности Министарства, и додаје да ће против професорке бити покренут дисциплински поступак у школи.

– Наша школа није организатор путовања нити имамо информацију да су професори наше школе одвели децу на летовање – рекао је за Новости Дејан Јосиповић, директор Девете гимназије, школе чији професори, према нашим сазнањима, на школским екскурзијама добијају дневнице у минималном износу од 50 евра.

Он је додао и да се „екскурзије организују на јесен, те да тренутно школа не ради јер је у току распуст“.

директор девете гимназије
Директор гимназије Дејан Јосиповић није обавештен

У истој гимназији професор диловао ученицима дрогу

Подсећамо читаоце да ово није први скандал који се догодио у Деветој гимназији током мандата истог директора. Наиме, у јануару 2013. године професор физичког у Деветој београдској гимназији „Михајло Петровић Алас“ Радомир Мандић приведен је у полицијску станицу Нови Београд под сумњом да је посредовао у препродаји наркотика!

– Радомир Мандић је ухапшен на улици испред школе са 55 грама хероина. Наркотике није продавао директно ученицима, али је посредовао у њиховој продаји – изјавио је за медије извор близак истрази и додао да је професору одређен притвор од 48 сати.

Директор школе Дејан Јосиповић потврдио је да је професор приведен, као и да су то сазнали из дописа који им је послала полиција.

– Не знамо разлог, али смо добили обећање да ће нам убрзо доставити документацију – изјавио је Јосиповић. У Деветој гимназији, запослени су новинарима говорили да су шокирани, иако се годинама уназад у Београду причало да се исти професор бави многим недозвољеним радњама. Ученици су, међутим, били спремнији да отворено говоре о томе.

девета гимназија
Наслов из дневних новина поводом хапшења профеосра Девете гимназије

Апелациони суд у Београду у априлу 2015. године правоснажно је осудио, сада већ бившег, професора физичког васпитања у Деветој београдској гимназији Радомира Мандића на три године затвора, јер је у просторијама школе и у њеној близини конзумирао хероин и омогућавао и другима уживање тог наркотика.

Приликом доношења одлуке о кривичној санкцији у односу на Мандића Апелациони суд није нашао олакшавајуће околности, док је као отежавајућу околност ценио његов ранији живот, наводи се у пресуди.

Додаје се да је суд посебно ценио чињеницу да је Мандић професор физичке културе и да је суштина позива који је одабрао васпитање младих, а он је „према стању у списима предмета, опојну дрогу конзумирао у самим просторијама школе и у њеној непосредној близини“.

Као и 2013. када је ухапшен професор који је ученицима у његовој школи диловао хероин, тако и сада по избијању скандала с организованим летовањем ученика и наставника школе на чијем је челу, директор Јосиповић је изненађен, затечен и необавештен.

Поставља се питање зашто није покренут дисциплински поступак против директора који, према одредбама Закона о основама система образовања и васпитања има обавезу да спроводи мере за безбедност и заштиту деце и ученика, односно да предузима одговарајуће мере у случајевима тежих повреда радних обавеза запослених, што је, као што се из наведених примера види, директор Јосиповић  оба пута пропустио да  изврши. Према члану 128. ст. 4. и 5. Закона, неизвршавање прописаних законских обавеза директора школе повлачи његово разрешење.

директор девете гимназије
Радомир Мандић, бивши професор физичког васпитања, осуђен због конзумирања хероина у просторијама Девете гимназије Михајло Петровић Алас

Да подсетимо још једном, медији су у петак пренели да се на екскурзији у летовалишту Љорет де Мар у Шпанији налази група ученика Девете гимназије која по доласку у земљу није могла да уђе у хотелски смештај који је уредно платила.

Случај је јуче испитивала и полиција, а за ученике је смештај обезбеђен тек увече. Гимназијалци данас полазе за Београд.

На последњи случај нереализованог летовања реаговао је и министар туризма Расим Љајић, који је рекао да су преварени и родитељи и деца, те да ће агенцији бити одузета лиценца. Осим за туристичку инспекцију, каже министар, посла има и за друге надлежне органе.

Да се стане на пут преварама путника, надлежни размишљају о новим законским решењима. Могуће су веће гаранције и кеш депозит за оснивање агенција који би могао да буде 10.000 евра.

Блиц / Новости / Курир /Хронограф

1 коментар

 1. Poštovani,

  u vezi teksta „SKANDALOZNO ! Direktor Devete gimnazije ZNAO da profesori vode učenike u inostranstvo i nije prijavio Ministarstvu“ objavljenog na Vašoj internet adresi http://hronograf.net/2018/07/14/skandalozno-direktor-devete-gimnazije-znao-da-profesori-vode-ucenike-u-inostranstvo-i-nije-prijavio-ministarstvu/ u kome se postavlja opravdano pitanje RADNE SPOSOBNOSTI direktora Josipović Dejana, prof. geografije https://www.devetagimnazija.edu.rs/index.php?jezik=sr&strana=biografija_josipovic_dejan da rukovodi visoko obrazovanim stručnim kadrom u predmetnoj gimnaziji, a što uključuje i preduzimanje mera radi organizovanja bezbednosti i zaštite učenika, u prilogu Vam dostavljam dokaz o „NEOBAVEŠTENOSTI“ I NEDOZVOLjENOM NIVOU NEZNANjA imenovanog direktora iz oblasti poznavanja saobraćajnih i komunalnih propisa koji direktno utiču na bazbednost učenika, njihovih roditelja, zaposlenih u Devetoj gimnaziji „MIHAILO PETROVIĆ – ALAS“ i svih onih kojih prolaze školskim dvorištem.

  Dejan Josipović, prof. geografije zaposlen na mestu direktora Devete gimnazije „MIHAILO PETROVIĆ – ALAS“ je svojim SVESNIM NEPOSTUPANjEM I NEPREDUZIMANjEM zakonom predviđenih mera, PROTIVPRAVNO PROMENIO NAMENU ŠKOLSKOG DVORIŠTA PRETVORIVŠI GA U JAVNI PARKING/SAOBRAĆAJNICU I TIME DIREKTNO UGROZIO BEZBEDNOST UČENIKA, NjIHOVIH RODITELjA I SVIH ONIH KOJI PROLAZE OVIM, NEKADA ŠKOLSKIM DVORIŠTEM – SADA JAVNIM PARKINGOM/SAOBRAĆAJNICOM BEZ IKAKVIH RELEVANTNIH OZNAKA I DOKAZA O TOME !!!

  Dokaz: fotografije u prilogu.

  O ovoj PROTIVPRAVOJ PROMENI NAMENE POVRŠINE ŠKOLSKOG DVORIŠTA U JAVNI PARKING/SAOBRAĆAJNICU, tj. o „NEOBAVEŠTENOSTI“ I NEDOZVOLjENOM NIVOU NEZNANjA Josipović Dejana, prof. geografije zaposlenog na mestu direktora Devete gimnazije „MIHAILO PETROVIĆ – ALAS“, više puta su obaveštavani nadležni iz uprave grada Beograda i gradske opštine Novi Beograd, koji NISU PREDUZELI NIŠTA !!! (i slovima: NIŠTA !!!), da se projektom predviđeni status površine školskog dvorišta vrati u ono stanja za koje je i namenjen, a to svakako nije da BAHATI profesori, direktor i NESAVESNI roditelji učenika kolima dolaze do pred samih ulaznih vrata gimnazije.

  Možda nadležni iz gradske i opštinske uprave Novi Beograd razmisle o ideji da se ovim BAHATIM I NESAVESNIM vlasnicima motornih vozila omogući ulazak kolima i u školu sve do vrata učionica, a-la McDrive … i neka nadležni za bezbednost učenika ulože bar minimum napora da obeleže ovu NOVOFORMIRANU SAOBRAĆAJNICU/PARKING u skladu sa saobraćajnim propisima, kada su im usta puna BRIGE ZA BEZBEDNOST učenika.

  NETAČNA je izjava Josipović Dejana, prof. geografije zaposlenog na mestu direktora Devete gimnazije „MIHAILO PETROVIĆ – ALAS“, da Deveta gimnazija „NIJE“ organizator putovanja/ekskurzija u inostranstvo !!!

  Dokaz: program putovanja u Grčku, period 20.10.2018. godine – 26.10.2018. godine, sa eksplicitno navedenim podacima gimnazije na NALOGU ZA UPLATU !!!

  Ponude za putovanje u inostranstvo se dostavljaju početkom kalendarske godine, dok se realizacija obavlja u septembru-oktobru iste godine, o čemu je svakako upoznat direktor školske ustanove, kao i nadležni iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, pa su izjave Josipović Dejana, prof. geografije u navedenom tekstu SVESNA ZAMENA TEZA RADI DEZAVUISANjA JAVNOSTI.

  Prilikom dostavljanja ponuda za obavljanje ekskurzije u inostranstvu, roditeljima đaka se potura „BLANKO“ cedulja, pežorativno nazvana SAGLASNOST, BEZ IKAKVIH IDENTIFIKACIONIH PODATAKA O TRAŽIOCU SAGLASNOSTI/ORAGIZATORU PUTOVANjA da se maloletno dete pusti na putovanje u inostranstvo.

  Dokaz: „BLANKO“ cedulja, u prilogu.

  I za ovaj ORGANIZOVAN PROPUST odgovornost snosi direktor škole i pravna služba koji su sami ili po nalogu osmislili ovakav NEPISMEN obrazac SAGLASNOSTI radi lakšeg prikrivanja podataka, u slučaju da dođe do neželjenih situacija, kao što je ova sa đacima koji su imali neprijatnost u Španiji.

  Nakon svega iznetog, više je nego očigledno da se radi o dobro uhodanom „turističkom mehanizmu“ u kome velika većina profitira na deci i njihovim roditeljima … a da se interesima dece i njihovom bezbednošću – pokriće za uhodani biznis pojedinaca, mlati kao praznom slamom …

  Da li će i „Grci“ u oktobru proći kao sada „Španci“ ostaje samo da čekamo ishod povratka dece sa ovog „turističkog aranžmana“ …

  S poštovanjem,

  Dejan Ilić

Comments are closed.