„Православни папа“ спрема удар на Српску цркву

Изјава цариградског патријарха Вартоломеја да разматра захтев поглавара неканонске „македонске православне цркве — охридске архиепископије“ Стефана о признању аутокефалности логичан је наставак политике Цариградске патријаршије, сматра верски аналитичар Жељко Ињац.

изјава цариградског патријарха
Црква Свети Јован Канео, Охрид / Фото: Википедија

Он за Спутњик каже да је још пре годину дана, кад је тема била аутокефалност „украјинске цркве“ и кад је Вартоломеј обећавао да се неће мешати у унутрашње ствари Српске православне цркве, рекао да је то само тактика како би цариградски патријарх завршио посао у Украјини. А кад се то буде завршило, Вартоломеј ће се и те како мешати у унутрашње ствари СПЦ и на подручју Македоније и у Црној Гори.

Цариградска патријаршија је направила преседан у православљу и поставила је себе за доминантну цркву унутар православља. Реч је о некој врсти „папизма“, а Вартоломеј даје себи за право да располаже и давањем аутокефалије и епархијама у дијаспори, позивајући се на један канон у којем се наводи да су то „варварска подручја“.

„То, наравно, није тачно, јер тамо су ипак западни хришћани. На основу тога, они желе да придобију све епархије које помесне цркве имају у Западној Европи, Америци, Аустралији, јер то је, пре свега, извор прихода за Цариград“, каже Ињац.

Он објашњава да је Цариградска патријаршија веома мала, обухвата део севера Грчке и мали део Турске, не поседује велики број епархија и самим тим има мали буџет, па због финансијских потреба жели да се дочепа епархија осталих помесних цркава. Уз то, Константинопољска патријаршија на тај начин жели да наметне свој ауторитет.

То је сад њихова званична теологија — да су они мајка-црква свим православним црквама и да самим тим имају права која друге православне цркве немају. Ускраћивање права осталим помесним православним црквама на давање аутокефалије и то што патријарх цариградски сматра да је у рангу, малтене, папе у западној, Римокатоличкој цркви — то је одступање од досадашње православне традиције и православног учења.

„И то ће довести до сукоба не само са Руском и Српском црквом, него и са осталим помесним црквама. Цариградска патријаршија иде у том правцу да сама себе изолује од осталих православних цркава, па чак и од делова сопствене, Грчке цркве, поготово од Свете горе“, сматра саговорник Спутњика.

Цариград ће, највероватније, посредовати у тежњи Македонаца расколника да добију аутокефалност и због тога је СПЦ експресно поново покренула дијалог са „македонском црквом“. Међутим, питање је да ли ће Македонци хтети да обнове дијалог.

И Бугари су се умешали у унутрашње ствари СПЦ, јер је њихових 12 епископа пристало да Бугарска православна црква буде мајка-црква „македонској“, што нема никаквог историјског основа.

Ињац сматра да ће, највероватније, на крају „македонска црква“ добити аутокефалност од Цариграда.

Кад је реч о евентуалном давању аутокефалности неканонској ’црногорској православној цркви‘, Ињац каже да је са њом ствар мало компликованија, јер у Црној Гори не постоји толико моћна и утицајна парацрквена организација и са таквом структуром као у Македонији.

„Тамо, ипак, Мираш Дедеић делује на нивоу секте. Неће се то тако лако десити у Црној Гори, али ће, наравно, Цариград и ту покушати да уради исто што планира да уради у Македонији. Дакле, биће покушаја, а да ли ће успети ти покушаји, највише зависи од Српске цркве у Црној Гори, односно од митрополита Амфилохија“, закључио је Ињац.

Вартоломеј разматра захтев о аутокефалности македонске цркве

Фото: Сергеј Пјатаков, Спутњик

Цариградска патријаршија разматра захтев поглавара неканонске Македонске православне цркве — Охридске архиепископије Стефана о признању аутокефалности македонске цркве као Охридске архиепископије, преноси ТВ Телма.

У интервјуу за бугарску агенцију БГНЕС патријарх Вартоломеј је истакао да је сваки случај засебан, као и да се засебно разматра.

Вартоломеј је у интервјуу бранио одлуку да додели аутокефалност украјинској цркви, наводећи да су расколи у прошлом веку последица тврдоглавости руске цркве која није желела да дозволи независност украјинској цркви.

На питање да ли је питање о македонској цркви под његовом директном надлежношћу, а имајући у виду да су околности скоро идентичне као у украјинском случају, патријарх је рекао да су његове надлежности привилегија, али истовремено и велика одговорност, а о пружању аутокефалности, како каже, није потребан консензус са другим црквама.

После захтева неканонске Македонске православне цркве — Охридске архиепископије да бугарска црква буде њена црква-мајка и сагласности дванаест бугарских митрополита на челу са Неофитом да заступају македонску цркву пред другим црквама, Цариградска патријаршија је апеловала на Бугарску православну цркву да се не меша у проблеме клира у Македонији, пренео је Танјуг.

На основу тога, како наводи бугарска агенција, Цариградска патријаршија је оставила простор да ће се лично заложити у решавање овог случаја, чему се нада и македонска црква.

Владимир Судар, Спутњик / Танјуг / Хронограф