НАЈСТАРИЈА БЕОГРАДСКА ПОРОДИЦА У српску престоницу су дошли пре 400 ГОДИНА из шпанског Толеда

Која је најстарија београдска породица? Ако је веровати историчарима дилеме нема – онда је то фамилија Калеф која на овим просторима обитава дуже од четири века!

фамилија калеф
Фото: Душан Миленковић, РАС Србија

– На једном гостовању посетила сам Толедо у Шпанији и тамо случајно сазнала део историје моје породице. Водич је у причи споменуо фамилију Калеф. Сазнала сам касније да је део моје породице међу оснивачима Толеда, те да су из Шпаније дошли у Београд. Од записа о мојој породици постоји саркофаг Еве Калеф из 1800. године, јер је јеврејска култура више усмена него писана – рекла је за Блиц оперска дива Бреда Калеф (88).

Затим је следила несвакидашња животна прича о срећном детињству прекинутом ратом, али и борби за опстанак која побеђује страх.

– Немци су стрељали 25 чланова моје породице 1941. И моју баку и оца. Сестра и ја смо више пута избегле смрт. Узели су нам куће, плацеве… Али пошто сам изгубила све, материјално ми ништа не значи и трудим се да увек будем оптимиста.

фамилија калеф
Сећања која не бледе / Фото: Душан Миленковић, РАС Србија

Рођена као Рахел Калеф, од милоште звана Ела, безбрижно је одрастала на Дорћолу. Редовно су сестра Матилда и она одлазиле са друштвом на Калемегдан, у Зоо врт, играле се „школице“ на улици… Најлепши део живота прекинули су рат и погром.

– Сви мушкарци из моје породице узети су као таоци да рашчишћавају град после бомбардовања. Када је убијен један Немац, они су ставили у врсту све Јевреје и сваки други је био стрељан. Сваки други мушкарац у тој врсти био је из моје породице. Бака Мазал и отац Аврам су из јеврејске болнице одведени и угушени у гасним камионима, или душегупкама – прича Бреда Калеф.

Запленили су им куће, станове, плацеве… Бреда је тада имала 10, а Матилда 11 година. Да бих их спасла, мајка их је одвела у самостан на Чукарици код жупника Андреја Тумпеја, он им је набавио лажна документа, те је Рахел постала Бреда Ограјнешек, а Матилда – Лидија и тако им спасао животе. Радила је тамо у пољу, у селима надомак Београда, да би им донела „мало кукуруза и млека“.

фамилија калеф
Многобројна признања / Фото: Душан Миленковић, РАС Србија

– Одлазила сам са мамом у Топчидер, упадала у снег да бисмо скидале суве гране са дрвета да имамо шта да ложимо. Брала сам коприве, ноћу сам се искрадала из куће, пела се на вагоне и крала угаљ док је ту била немачка стража. Ујутру сам ишла на ташнарски занат пешице уз пругу до Балканске да бих зарадила нешто новца, а потом у школу. Као дете сам била јако болесна. Не знам колико пута сам имала запаљење плућа, лети сам морала да носим доколенице и сунцобран, а за време окупације, када сам била гладна, гола и боса, нисам ни кинула. Та борба за опстанак, животињски нагон, превазиђе све страхове – прича Бреда и додаје да је и током савезничког бомбардовања избегла смрт када су „тепих бомби“ уместо на рафинерију бачене на склониште из ког су она и сестра истрчале неколико секунди пре тога.

Девојчицама је после рата „враћено“ презиме, али је Рахел, у знак захвалности према жупнику, остала Бреда.

Суровост рата, сећа се Бреда, није успела да јој угуши љубав према певању. Жупник је, да би скренуо деци мисли од разарања, поставио и сто за стони тенис, па је Бреда касније постала и првакиња Србије у стоном тенису. Тумпеј је оформио тамбурашки оркестар у ком је свирала, певала је у хору, а људи су, каже, говорили да има анђеоски глас. То ју је мотивисало да касније заврши Музичку академију и постане чланица Народног позоришта.

– Откад знам за себе, певам. И моја сестра је имала диван глас, али се она, кад дођу гости, завлачила испод стола, а ја сам говорила да ме ставе на сто да певам – прича наша саговорница кроз смех.

Чувајући глас није ишла на зимовања, а тек по одласку у пензију 1993. почела је да обилази градове у којима је раније певала. Данас, каже, пева тек када је неко из њене Фондације за мецосопране замоли да му помогне.

После свега, њен савет је да су оптимизам и нада најважнији.

фамилија калеф
Бреда Калеф у свом дому у Београду

– Радујте се цвркуту птица, кад цвет процвета, ситницама… Када ми се плакало, певала сам. Не гледајте живот са црне стране, него се трудите да га промените – закључује Бреда Калеф.

Ћерке и унуци

Бредин супруг, архитекта Бранислав Симоновић, преминуо је пре 10 година. Ћерка Симонида, некадашња новинарка Политике, живи са супругом, ћерком и сином у Торонту и саветница је у канадској влади. Лидијина ћерка, удата за глумца Аљошу Вучковића, има ћерку и унуку. Бреда данас живи сама на Врачару и повремено одлази код ћерке у Канаду.

Остали без имовине

Бака Мазал била је, каже Бреда, прва жена трговац на Балкану. Прву мануфактурну радњу Калефи су отворили у Вишњичкој улици 1903. године, потом у Васиној, Краља Петра, Коларчевој… Имали су плацеве код „Сава центра“ и „Арене“. Најпре су им, каже, “све то запленили Немци, потом партизани и на крају демократе”. Ништа није враћено. За стари Београд каже да се гаси, а да се “од новог прави кичерај”.

Сузана Луковић, Блиц

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.